Nyheter
 • Utställning: Bostadsarkitektur i Åbo 2 juni till 29 juli
 •  

  Bryggmaninstitutets temaår om bostadsarkitektur öppnas  med   en utställning i huvudbibliotekets utrymmen om bostadsarkitektur 1900-talets Åbo.

  I aulan i nybyggnadens nedre våning visas arbetarbostadsaktiebolag i trä, stenhus i centrum och början på det halvkommunala bostadsbyggandet. I övre våningen på fackavdelningen visas typegnahemshus, aravahöghus, förortsbyggande och höghus i centrum. Även bostadshus i Åbo ritade av Erik Bryggman och Alvar Aalto presenteras. Utställningens texter är på finska, svenska och engelska.

   

  Dessutom ingår i utställningenursprungliga modeller av bostads Ab Carenia, Köpmansgatan 2, ritad av Pekka Pitkänen 1960–1961 och Runosbacken bostadsområde, stadsplanerad av ATR-suunnittelu visas. Utställningen inkluderar också gamla byggnadsritningar, bostadsbroschyrer från 1950 – till 1970-tal och böcker om bostadsarkitektur kompletterar utställningen. 

  Bild: Mästaregatan, trähus av Alexander Nyström & J.E.Arola

   

  Åbo huvudbibliotek

  Slottsgatan 2

  mån - fre 09:00 - 20:00

  lör - sön 11:00 - 17:00

 • Utställning Inredningsarkitekt Carin Bryggman 100 år, Åbo slott
 •  

  Carin Bryggmans 100-årsjubileum till ära framställs hennes liv och planerings- och formgivningsarbeten på Åbo slott. Utställningen baserar sig på Åbo museicentrals samlingar: Carin Bryggmans fotografier samt inredningsplaner och möbelritningar gjorda av henne. Exempel på möbler som hon ritat finns utställda.

   

   

  Carin Bryggman arbetade nästan under hela sin karriär i Åbo och var stadens mest efterfrågade inredningsarkitekt på 1950–80-talen. Hennes långvarigaste och käraste formgivningsuppdrag var Åbo slott, i vars förnyelsearbete hon deltog från 1940-talet ända fram till 1990-talet.

   

  Carin Bryggmans (5.4.1920–7.4.1993) 100-årsjubileum till ära framställs hennes liv och planerings- och formgivningsarbeten på Åbo slott. Utställningen baserar sig på Åbo museicentrals samlingar: Carin Bryggmans fotografier samt inredningsplaner och möbelritningar gjorda av henne. Exempel på möbler som hon ritat finns utställda.

   

  Carin Bryggman startade en egen inredningsarkitektbyrå som en av de första kvinnorna i Finland. Hon ritade inredningen till hundratals lokaler. Bland dessa fanns både privata hem och offentliga lokaler såsom affärer, banker och restauranger. Bryggman ritade ofta möblerna själv. I sina arbeten framhävde hon ändamålsenlighet, skönhet, hållbarhet och kvalitet.

   

  Åbo slott var ett av de många objekten där Bryggman samarbetade med sin pappa, arkitekt Erik Bryggman. En annan viktig samarbetspartner var hennes make Uolevi Nuotio.

   

  Utställda finns möbler och lampor som Bryggman ritade för slottet och som har tydliga spår av slitage. Ett av målen med utställningen är att väcka diskussion just om hur hållbart hennes arbete var. Bryggman var ofta i offentligheten under sitt liv men glömdes bort efter sin död. Hennes planerings- och formgivningsarbeten har bäst bevarats i värdefulla offentliga lokaler som Åbo slott. Därför spelar Åbo museicentral en särskild roll i att vårda hennes livsarbete.

   

  Bryggman – insitutets roll


  Bryggman – institutet har förverkligad för utställninen bildspelet ”På spår av Carin Bryggman”, som presenterar Bryggmans delvis kvarstående projekt, resor och samarbetspartners. I tillägg i samband med utställningen publiceras senare intervjuer av samarbetspartners och presentationer av projekt förverkligade av Carin Bryggman.

   

  Det planeras också en föreläsningsserie om inredningsarkitektur för hösten 2020, om epidemisituation möjliggör det. Eventuella rundvandringar meddelas också separat..

   

  Utställningen Inredningsarkitekt Carin Bryggman 100 år

  Åbo slott 1.6.2020–7.3.2021

   

  Åbo slott är öppet må-sö kl. 10-18, fr.o.m. 1.9 ti-sö kl. 10-18.

   

  Bild: Sibeliusmuseum av Woldemar Baeckman (1965-1968) har inredning, t.ex stolar och belysningsarmatur av Carin Bryggman. Foto: Mikko Laaksonen

 • Arkitekt Erik Bryggman – utställning 3.3. - 17.3.2020 i Vasa

 • Vasa stadsbibliotek, Biblioteksgatan 13

  Öppet mån-tors 10 – 20, fre 10 – 17, lör 10 - 15

  OBS: På grund av stängning av Vasa bibliotek pga. coronavirusepidemin, är utställningen stängt från och med 17 Mars

   

  Bryggman-Institutet och Österbottens Arkitekter Safa arrangerar arkitekturutställningen ”Arkitekt Erik Bryggman”.

  Arkitekt Erik Bryggman (1891 – 1955) är en av Finlands mest betydelsefulla arkitekter. I början av sin karriär planerade Bryggman flera bostadshus i Åbo. De anses representera de finaste exempel på nordisk klassisism i Finland. Under åren 1927 – 1929 introducerade han och Alvar Aalto funktionalismen i Finland. Åbomässan (1929), som Bryggman och Alvar Aalto planerade tillsammans, blev funktionalismens manifest i finländsk arkitektur. Vierumäki sportinstitut, (1931–36), Åbo Akademis boktorn (1934–35) och Sampohuset (1936–38) är de mest centrala funktionalistiska byggnader i Finland. Bryggmans huvudarbete, Uppståndelsekapellet i Åbo (1938-1941) befäste modernismen inom kyrkoarkitekturen i Finland. Under krigstiden och återuppbyggnadstiden, planerade Bryggman flera industribyggnader, skolor, sjukhus och bostadshus. Utställningen presenterar även hans sista planeringsuppdrag, begravningskapellena i Furumo, Lojo och i Villmanstrand samt restaureringen av Åbo slott (1939–1961).

  I Österbotten och norra Österbotten ritade Bryggman minnesmonumenten över frihetskriget i Uleåborg, Yttermark och Malax.

  Utställningen ger en överblick av Bryggmans hela produktion.

  Utställningens öppning 3.3.2020 kl 18 – 20 i Drama – salen

  FM Mikko Laaksonen, som har sammanställt utställningen, håller öppningsföreläsningen
  ”Arkitekt Erik Bryggman och intryck av Bauhaus”.

  Fri entré!

 • Talks on the architecture in the future in the cities with Eero Lundén


 •  

  Vad är konstens roll när man utforskar möjligheterna till nya byggnader? Kan museibyggnaden inverka på konstupplevelsen? Kan man påverka lärande genom arkitektoniska lösningar? Hur ser en arkitekt på framtidens städer? Hur ska arkitekter och stadsbor tillsammans skapa visioner för stadsrum?

   

  Finlands arkitekturmuseum, Bryggmaninstitutet samt Allan och Bo Hjelts konststiftelse har nöjet att bjuda in till en föreläsning med arkitekten Eero Lundén, grundare av Lundén Architecture Company.

   

  I föreläsningen diskuteras framtidens stadsarkitektur. Eero Lundén belyser särskilt byggande, arkitekturens framtid och urbaniseringens möjligheter men ger också exempel på arbetsmetoder och aktuella arkitektoniska verk och stadsplaneringsmål.

   

  ARCHITECTURE IN THE FUTURE IN CITIES – HELSINGFORS

   

  Onsdag 8.11.2017 kl. 16:30-17:30

   

  Finlands Arkitekturmuseum, Kaserngatan 24

   

  ARCHITECTURE IN THE FUTURE IN CITIES – ÅBO

   

  Torsdag 9.11.2017 kl. 18-19

   

  Magistratens mötessal, Brinkala, Gamla Stortorget

   

  Föreläsningen ges på engelska.

   

  Fritt inträde. Anmälan senast den 6.11: art@hjeltfoundations.org

   

  http://www.hjeltfoundations.org/lectures/eero-lunden

 • Bryggman – dagar i Mariehamn 27. – 28 augusti 2017

 • Stadsvandring, utställning och föredrag. FM Mikko Laaksonen.

  Utställning Erik Bryggmans arkitektur 28.8-13.9 i Mariehamns stadsbibliotek.

  Föreläsning Erik Bryggman - en nordisk arkitekt måndag 28 augusti kl.18.30 Mariehamns bibliotek. Föredrag är på svenska, med finska och engelska bildtexter. Utdelning av Chiewitzpriset 2017 av stadsutvecklingsnämnden.

  Stadsvandring Erik Bryggmans och Lars Soncks arkitektur Söndag 27 augusti kl. 16-18. Samling Bio Savoy, Nygatan 14. Guidning på både svenska och finska

  Samarrangemang med Bryggman-Institutet. www.bryggman.fi
  Kultur-bibliotek & stadsarkitektkansliet Mariehamns stad. www.mariehamn.ax

Sida 1 av 7 > >>