Uutiset
 • ARKKITEHDIT - Näytelmä Erik ja Carin Bryggmanin elämästä, kantaesitys heinäkuussa 2016
 •  

  Historiallisesti kiehtova kamariteatteridraama kertoo arkkitehti Erik Bryggmanin ja hänen sisustusarkkitehtityttärensä Carin Bryggmanin elämästä. Erik oli kansainvälisestikin tunnettu arkkitehti, jolla on ollut voimakas vaikutus turkulaiseen kaupunkikuvaan. Carin toteutti lukuisten toimeksiantojen lisäksi yli 40 vuoden ajan Turun linnan sisustusarkkitehtuuria.

  Näytelmä esitetään Kakskerran saarella Sinapin leirikeskuksen yhteydessä sijaitsevassa Erik Bryggmanin suunnittelemassa Villa Staffans -huvilassa. Esityksessä avautuvat arkkitehtuurihistorian ikkunat, jotka auttavat meitä ymmärtämään nykypäivää. Näin tuodaan eläväksi fiktiota ja faktaa yhdistelemällä karismaattiset henkilöhahmot, joiden työn vaikutuspiirissä elämme vielä tänäkin päivänä. Tarinankuljettajana esityksessä toimii Alvar Aalto. Erik Bryggmanin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 125-vuotta.

  ”Se, että on arkkitehti, ei ole mikään ammatti. Se on luonteenlaatu!” - Le Corbusier.

  Työryhmä

  Kirjoittanut: Anne Pentti Ohjaus: Mikko Rantanen Valosuunnittelu: Ville Salminen

  Jarmo Kujala (Erik Bryggman) Salla Vahtera (Carin Bryggman) Jussi Tanhuanpää (Alvar Aalto)

  Esityspäivät

  pe 1.7. klo 19 Ensi-ilta

  su 3.7. klo 14

  ke 6.7. klo 19

  pe 8.7. klo 19

  la 9.7. klo 19

  ke 13.7. klo 19

  pe 15.7. klo 19

  su 17.7. klo 14

  ke 20.7. klo 19

  pe 22.7. klo 19

  Esityksen kesto on noin yksi tunti ilman väliaikaa.

  Sinapin leirikeskus, Villa Staffans -huvila

  Kakskerta, Sinapintie 74, Turku

  Sinapin kotisivu: leirikeskus.turunseurakunnat.fi/portal/fi/sinappi

  Liput 18€

  Suosittelemme hankkimaan liput varhain, sillä katsomoon mahtuu vain 40 henkilöä. Myös ovelta saa lippuja, mikäli tilaa löytyy. Paikat ovat numeroimattomia.

  Lisätietoja

  dramagun.nettisivu.org / puhelin: Anne Pentti 044 7749179 / Mikko Rantanen 044 3361314

  Sinapin kahvio palvelee

   

  Leirikeskus Sinapin kahviossa on ennen esitystä mahdollisuus nauttia kupposen kera pieni suolainen tai makea herkku. Ennakkotilauksesta voivat ryhmät (vähintään 10 henkilöä) varata lämpimän savulohi- tai metsästäjänleivän, kahvi/tee hintaan 10€/henkilö. Tilaukset numerosta: 0403417117

  Kätevästi perille

  Turun Seudun karttapalvelusta löydät esityspaikan osoitteessa: opaskartta.turku.fi

  Kakskerran saaressa sijaitsevaan Sinapin leirikeskukseen pääsee kätevästi myös linja-autolla linjalla 15. Aikataulut löytyvät osoitteesta: www.foli.fi

  Esitysteaser YouTubessa:  Tervetuloa heinäkuussa Kakskerran saareen!

  Sinua odottaa ainutkertainen elämys.

 • Italia la bella – Italian arkkitehtuurin vaikutus Suomessa pe 13.2 klo 10-17
 •  

  Erik Bryggman – seminaari

  Turun yliopisto, päärakennus, luentosali I

   

  Bryggman – säätiö järjestää Bryggman – päivän seminaarin 13.2.2015 aiheella ”Italia la Bella – Italian arkkitehtuurin vaikutus Suomen arkkitehtuuriin”. Seminaari järjestetään yhden päivän tutkimusseminaarina, joka on avoin kaikille kiinnostuneille tutkijoille, asiantuntijoille ja opiskelijoille.

   

  Italian arkkitehtuuri on vaikuttanut monella tavoin Suomen arkkitehtuuriin. Sekä antiikin että renessanssin arkkitehtuuri on ollut erityisesti uusklassismin ja kertaustyylien arkkitehtuurille normatiivinen esikuva. Sekä italialainen arkkitehtuurikirjallisuus että italialaissyntyiset arkkitehdit kuten Carlo Bassi vaikuttivat uusklassismin vakiintumiseen Suomessa 1700 – ja 1800-lukujen taitteessa. Myöhemmin nk. kertaustyylien aikana erityisesti pohjois-Italian renessanssiarkkitehtuuri oli suomalaisen arkkitehtuurin esikuvana.

   

  Pohjoismaisen klassismin kaudella Erik Bryggman, Alvar Aalto ja Hilding Ekelund saivat runsaasti vaikutteita mm. Italian opintomatkoilta, ja nämä vaikutteet vaikuttivat myös heidän omaksumansa funktionalistisen arkkitehtuurin kehitykseen. Toisen maailmansodan jälkeisenä aikana italialainen muotoilu ja arkkitehtuuri vaikutti Suomeen. Italian arkkitehtuuri ja taide ovat olleet taidehistorian keskeinen tutkimuskohde.

   

  Seminaariin puhujina on Italian arkkitehtuurin sekä sen vaikutuksen  Suomen arkkitehtuuriin tuntijoita.

   

  Edellisessä Bryggman – päivän seminaarissa ”Modernistinen arkkitehtuuriperintö ja sen korjaaminen” 7.2.2014 oli 140 kuulijaa:

   

  Ohjelma

   

  Luentosali I, Turun yliopiston päärakennus, Yliopistonmäki

  Seminaarin puheenvuorot ovat suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi puhujan mukaan

   

  10.15                 
  Seminaarin avaus

  Kun Italia tuli Turkuun. Italian vaikutus Turun kulttuuriin

  Professori Luigi de Anna

                              

  10.30 
  Med bildning i bagaget: Hilding och Eva Ekelunds italienska resa 1921-1922

  FM Kim Björklund

   

  11.15
  Architecture in translation: Erik Bryggman and Italy

  Dr Silvia Micheli, postdoctoral Research Fellow, University of Queensland’s School of Architecture

   

  12.00 – 13.30   Lounastauko ja omatoimista tutustumista yliopistoalueeseen

   

  13.30
  Carlo Francesco Bassi - Italian vaikutus Turun uusklassismiin

  FL Marja-Liisa Pohjanvirta

   

  14.15                 
  Italialaisvaikutteet Erik Bryggmanin saaristohuviloissa

  FL Helena Soiri-Snellman

   

  14.50  Tauko

   

  15.15 

  Bryggmanista Logomoon

   

  Arkkitehti Pekka Vapaavuori

   

   

  16.00-16.15      Seminaarin päätös

   

  Seminaari on avoin 150 ensimmäiselle  aiheesta kiinnostuneille, osallistuminen edellyttää ilmoittautumista sähköpostitse 10.2.2015 mennessä: info@bryggman.fi. Nimi, organisaatio, yhteystiedot.

  Lisätiedot: Bryggman säätiön asiamies Mikko Laaksonen, info@bryggman.fi, 040-7202256

 • Bryggman-apuraha 2014 arkkitehti Toni Österlundille


 • Hila-paviljonki, kuva Toni Österlund


  Arkkitehti Toni Österlund on saanut Carin ja Erik Bryggmanin rahaston vuoden 2014 apurahan, joka myönnetään ansioista algoritmisen arkkitehtuurin uraauurtavana kehittäjänä ja hyödyntäjänä. Apuraha on suuruudeltaan 7 500 euroa.

  Apurahan luovutti Suomen Arkkitehtiliitto SAFAn hallituksen puheenjohtaja Esko Rautiola torstaina 6.11 Turussa  Joella Galleriassa pidetyssä apurahan julkistamistilaisuudessa. Galleria sijaitsee Erik Bryggmanin 1948-1951 suunnittelemassa As Oy Läntinen Rantakatu 21:ssä.

  - Österlund jatkaa aktiivisesti ja ansiokkaasti poikkitieteellistä pioneerityötään algoritmiavusteisen suunnittelun, opetuksen ja tutkimuksen parissa, Rautiola perustelee valintaa.

   

  Toni Österlund valmistui Oulun yliopiston Arkkitehtuurin osastolta vuonna 2010. Österlund on oman toimiston pitämisen ohella ehtinyt toimia toiminut muun muassa Oulun yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston tuntiopettajana, ja valmistelee väitöskirjaansa Oulun yliopiston arkkitehtuurin tiedekunnassa. Hän on julkaissut algoritmiavusteisesta suunnittelusta useita artikkeleita ja kirjoja vuodesta 2007 lähtien.

   

  Algoritmiavusteinen suunnittelu laajentaa mahdollisuuksia

  Österlund vetää parhaillaan Oulun yliopiston DigiWoodLab -projektia, jossa tutkitaan uusien suunnittelu- ja tuotantomenetelmien mahdollisuutta käytännön puurakentamisessa Suomessa. Hankkeen puitteissa hän on toimittanut yhdessä arkkitehti Tuulikki Tanskan kanssa laajasti algoritmiavusteisen suunnittelun nykytilannetta ja mahdollisuuksia valottavan ”Algoritmit puurakenteissa” julkaisun sekä osallistunut Ouluun rakennetun HILA paviljongin suunnitteluun ja toteutukseen.

   

  - Algoritmiavusteinen suunnittelu auttaa arkkitehtia vapautumaan niistä työkaluista, joita suunnitteluohjelman kehittäjä on antanut käyttöön. Suunnittelija kykenee algoritmien avulla rakentamaan omat, räätälöidyt työkalut omiin tarpeisiinsa. Algoritmisen prosessin avulla rakentuva tarkka 3D-malli voidaan viedä suoraan tietokoneistetulle tuotantolaitteelle. Algoritmiavusteinen suunnittelu laajentaa täten niin arkkitehtisuunnittelun kuin rakentamisenkin mahdollisuuksia, Österlund sanoo.

   

  Toni Österlund painottaa avointa tiedon jakamista keskeisenä osana kehitystyötä:

  - Opetustyö, tutkimus ja erilaiset kokeelliset rakenteet ja paviljongit ovat olleet toimineet minulle kehityksen ja uusien inspiraatioiden moottorina. Opiskelijat tarjoavat opetustilanteessa haasteita, joihin opettajan on vastattava. Kaikki saavutettu tieto ja kehitys on tarjottava myös muiden käyttöön, jotta kehitystyö ei ole vain yhden ihmisen harteilla tai tarjoa vain henkilökohtaista hyötyä, vaan edistäisi koko rakennusalan kehitystä. Digitalisoituminen suunnittelussa ja tuotannossa tuovat mukanaan uusia haasteita joihin meidän on vastattava, mutta samalla myös ennennäkemättömiä mahdollisuuksia.

   
  Toni Österlundin internet-sivu: http://www.osterlund-ark.fi/
  Hila-paviljonki Facebookissa: https://www.facebook.com/hilapavilion
  DigiWoodLab: http://www.digiwoodlab.fi/
  DigiWoodLab - sivulta on ladattavissa Toni Österlundin ja Tuuli Tanskan kirja "Algoritmit puurakenteissa" (2014)

   

  7 500 € suuruinen Sisustusarkkitehti Carin Bryggmanin ja professori Erik Bryggmanin rahaston apuraha jaetaan vuorovuosin Suomen Arkkitehtiliitto SAFAn ja Sisustusarkkitehdit SIOn alle 35-vuotiaalle jäsenelle taiteellisen
 • Erik Bryggmanin töitä Turun seudulla – näyttely Kirjamessuilla 3.-5.10, Arkenissa 7.10 – 27.11
 • Näyttely on esillä 3.– 5.10.2014 Turun kirjamessuilla Turun messukeskuksessa, Messukentänkatu 9-13, Turku. Näyttely on B- ja C- halleja yhdistävällä käytävällä.

  Messut avoinna pe ja la 10-18, su 10-17.

  Linkki: http://turunmessukeskus.fi/messut-ja-tapahtumat/turun-kansainvaliset-kirjamessut/etusivu

  7.10 – 27.11.2014 Åbo Akademin Arken – rakennuksessa, Tehtaankatu 2, avoinna noin 9-16.

  Bryggman-säätiön toteuttama näyttely esittelee Erik Bryggmanin (1891–1955) rakennuksia Turun seudulla 17 näyttelytaululla. Mukana on keskustan klassistisia kivitaloja, huviloita eri ajoilta, julkisia rakennuksia, 1950-luvun kivitaloja sekä Ylösnousemuskappeli ja Pansion laivateollisuuden asuintalot.

  Pääosan näyttelyn kuvista on ottanut valokuvaaja Milla Järvipetäjä vuosina 2010 ja 2011. Sarjaa täydentävät arkkitehti Ola Laihon kuvat Ylösnousemuskappelista.

  Näyttelyn on koonnut säätiön asiamies Mikko Laaksonen ja näyttelytaulut on taittanut Antti Vaalikivi Varsinais-Suomen liitosta.

   

  Näyttely on varattavissa muihin kohteisiin joulukuusta 2014 alkaen.

  Lisätietoa näyttelyn aikataulusta säätiön nettisivuilta www.bryggman.fi.

  Lisätiedot: asiamies Mikko Laaksonen, info@bryggman.fi, 040-7202256

 • Arkkitehtuurikierros: Sota-ajan ja jälleenrakennusajan Pansio 2.9 klo 17.30 - 19.30 • Opastuksella perehdytään sota-ajan ja jälleenrakennuskauden Pansion arkkitehtuuriin: Pansion kouluun, Erik Bryggmanin suunnittelemaan Laivateollisuuden alueeseen, Pansiolaan, Pansion seurakuntataloon sekä Pansion laivastoasemaan. Sään mukaiset varusteet ja kengät. Opastusmaksu 5 €. Retkelle pääsee 30 osallistujaa, paikkavaraukset 1.9. mennessä info@bryggman.fi tai 040-7202256.

  Järj. Bryggman - säätiö, oppaana säätiön asiamies, Mikko Laaksonen.

  2.9.2014 klo 17.30-19.30

  Kokoontuminen Pansion koululla, Pernontie 29

  Osa Pansio-Pernon kaupunginosaviikkojen ohjelmaa http://kaupunginosaviikot.net/

Sivu 1 / 3 > >>