Casa Haartman
Erik Bryggman 1925-1926

Talon rakennutti Turun taidemuseon intendentti Axel Haartman, ja sitä kutsuttiin Haartmanin äidin ja vaimon mukaan nimellä "Hedvigs Minne". Satulakattoinen tiilirakennus on rapattu harmaanvalkoiseksi, räystään reliefikoriste on sininen ja punainen. Rakennuksen muotokielessä on italialaisia sekä Gunnar Asplundilta saatuja vaikutteita. Alakerran ikkunat ovat kuusiruutuiset, yläkerran neliruutuiset ja lähellä räystästä. Pihajulkisivussa on ruokasalin kohdalla korkeampi ikkuna ja lasiovi puutarhaan. Eteläjulkisivussa on neljän pylvään kannattelema parveke. Eteishallissa on tiilihalli, jossa on holvikaaret salonkiin ja portaikkoon. Alakerran hallissa on koristeina kattopalkit. Yläkerrassa portaikon päällä on atriumaihe, jossa on neljä punaiseksi maalattua puupylvästä kannattamassa syvänsinistä kattovyöhykettä, jota rajaa punainen lista. Ylähallin ja pohjoispäädyn ateljeen katot on holvattu. Talo kalustettiin Haartmanin kalustein, ja rakennuksen edustustiloissa, halleissa ja salongeissa on katoissa Haartmanin maalaamia koristemaalauksia.Lähde: Mikko Laaksonen & Juri Nummelin: Turun seudun arkkitehtuuriopas, 2013. Lainattu tekijän luvalla.


Karttalinkki


Paraisten siunauskappeli
Valkea, pelkistetty siunauskappeli rakennettiin keskiaikaisen kirkon itäpuolelle hautausmaan reunaan vuosina 1929–30. Bryggmanin töiden joukossa kappeli sijoittuu klassisismin ja funktionalismin murrosvaiheeseen. Kappelia on luonnehdittu asialliseksi, mutta samalla juhlavaksi. Eteläikkunasta lankeaa vaikuttava valo sisätilan alttaripäätyyn. Kappeli kuuluu kansainvälisen Docomomo-järjestön hyväksymiin suomalaisen arkkitehtuurin merkkiteoksiin.

RKY
DocomomoKarttalinkki


Kulttuuritalo Kiva (aik. elokuvateatteri), Salo
Elokuvateatterit kiinnostivat Erik Bryggmania. Hän suunnitteli sekä elokuvateattereiden uudistuksia että kokonaan uusia teattereita. Elokuvateatteri Kiva valmistui vuonna 1938 ja edustaa suunnitteluotteeltaan funktionalismia. Suunnitelmassa oli alun perin mukana myös asuntoja, joita ei toteutettu. Alkuperäisessä käytössään talo oli kolmisenkymmentä vuotta, minkä jälkeen seurasi mm. ravintola- ja teollisuustoimintaa. 2000-luvun alussa talo oli purkamisuhan alla, mutta päätettiin kunnostaa kulttuuritaloksi. Nykyisessä käytössään talo on ollut vuodesta 2005.

Salon kaupunki - Kulttuuritalo KIVAKarttalinkki


Sininen Talo (aik. Suojeluskuntatalo), Salo
Nykyisin Sinisenä Talona tunnettu rakennus, alun perin suojeluskuntatalo, valmistui vuonna 1924 eli pari vuotta sen jälkeen, kun Erik Bryggman oli palannut kotikaupunkiinsa Turkuun ja aloittanut itsenäisen arkkitehdintyön. Rakennus edustaa ajankohdalleen tyypillistä pohjoismaista klassisismia, jossa pystysuuntaiset julkisivuaiheet korostuvat. Sotien jälkeen talossa toimi mm. kutomakoulu ja terveystalo. Nykyään rakennus on taide- ja juhlakäytössä. Bryggman ei ilmeisesti itse pitänyt nuoruudentyötään kovin merkittävänä, koska sitä ei ole mainittu vuosina 1965 ja 1967 julkaistuissa työluetteloissa.

Salon Sininen taloKarttalinkki