Uutiset
 • Bryggman-seuran vuosikokous, Turun linna la 6.4 klo 13 alkaen
 • Bryggman-seuran jäsenille
   
  Tervetuloa seuran vuosikokoukseen Turun linnaan la 6.4.2019. Tapahtuma on kaksiosainen, ensin opastettu käynti linnan restaurointia käsittelevässä näyttelyssä ja sen jälkeen vuosikokous iltapäiväkahvin kera.
   
  Jos haluat osallistua opastettuun käyntiin: tavataan linnan lippuaulassa klo 13. Jos sinulla on museokortti, ota se mukaan. Seura tarjoaa lipun näyttelyyn, jos sinulla ei ole museokorttia. Tähän osuuteen ei tarvitse ilmoittautua.
   
  Vuosikokous alkaa Juhana Herttuan kellarin Leivintuvassa klo 14. Jos osallistut vuosikokoukseen, ilmoittaudu maarit.kaipiainen[at]pp.inet.fi tai tekstiviestillä viimeistään su 31.3. Ilmoita ruokarajoitteista, jos niitä on. Tiedot tarvitaan tarjoilun riittävyyden varmistamiseksi.
   
  Kokouksessa käsitellään sääntöjen edellyttämät asiat:
   
  5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajan lausunto
   
  6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
   
  7. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksujen suuruudet
   
  8. valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet erovuoroisten tilalle
   
  9. valitaan yksi toiminnantarkastaja ja hänelle varatoiminnantarkastaja
   
  Kolme hallituksen jäsentä on erovuorossa, lisäksi valitaan kesken jäänyttä kautta täydentämään yksi jäsen sekä heidän lisäkseen kaksi varajäsentä. Kokous valitsee seuran hallitukselle uuden puheenjohtajan, sillä nykyinen puheenjohtaja väistyy säännöissä olevan toimikausien rajoituksen vuoksi (2 x 2 vuotta).
 • Bryggman-seura retkeili Vierumäelle ja Kymenlaaksoon
 • Vierumäen urheiluopisto
   
  Bryggman-seura järjesti elokuun puolivälissä kaksipäiväisen opintoretken kahteen Erik Bryggmanin suunnittelemaan kohteeseen sekä Kymenlaakson teollisuuspaikkakunnille. Mukana oli noin 20 matkalaista. Ensimmäisenä retkipäivänä vierailtiin Lohjan Metsolan siunauskappelissa, joka oli Bryggmanin viimeisiä suunnittelutöitä ja kesken hänen kuollessaan. Lohjalta jatkettiin Vierumäen urheiluopistolle, missä saatiin opastus päärakennuksessa ja yhdessä opettajien asuintaloista. Bryggman sai Vierumäen suunnittelutehtävän voitettuaan arkkitehtuurikilpailun.
   
  Toisena retkipäivänä tutustuttiin Verlan tehdasmuseoon, joka on Unescon maailmanperintökohde. Verlan jälkeen tutustumiskohteina olivat Voikkaan ja Kuusankosken teollisuusmiljööt, joissa on runsaasti 1900-luvun alkupuolen kiinnostavaa arkkitehtuuria, suunnittelijoina mm. Selim Lindqvist, Bertel Liljeqvist, Armas Lindgren, Walter Thomé ja Gunnar Asplund. Kymenlaakson kohteissa oppaana oli kulttuurineuvos Eero Niinikoski, joka oli keskeinen toimija, kun Verlan tehdas nostettiin maailmanperintökohteiden joukkoon.
 • Erik Bryggmanin suunnittelemien rakennusten omistaminen, ylläpito ja korjaaminen pe 24.11 klo 17-18.30
 • Bryggman-seuran paneelikeskustelu  

  Hotelli Scandic Plazan (ent. Hospits Betel) kokoushuone Henrik Yliopistonkatu 29, Turku.

  Panelisteina ovat arkkitehti Sakari Himanen, rakennustutkija Kaarin Kurri, sisustusarkkitehti Assi Sandelin, kiinteistösijoittaja Hannu Laine ja taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Terttu Virmavirta. Keskustelua johdattelee Bryggman-seuran puheenjohtaja Maarit Kaipiainen.

 • Chie 200 - näyttely Turun pääkirjaston aula, 3.6 - 28.6.2016


 • Näyttely Georg Theodor Polychron Chiewitzistä, joka nousi laivasta Turussa 1851 tyhjin taskuin ja päätyi Turun kaupunginarkkitehdiksi 1860.

  Georg Theodor Chiewitzin (1815-1862) esivan­hemmat muuttivat Ruotsiin 1600-luvulla. Chiewitz valmistui Kuninkaallisen Taideakatemian arkkitehtikoulusta kuusitoistavuotiaana.

  Vuodesta 1834 vuoteen 1840 Chiewitz vietti ulko­mailla “Ruotsin rautateiden isän”, kreivi von Rosenin apurina ja yksinkin toimien. Kotiuduttuaan Tukholmaan loppuvuodesta 1840 Chiewitz sai viran Taideakatemian käytännön rakennustaidon opettajana.

  Vuonna 1846 Chiewitz solmi kumppaninsa kanssa sopimuksen 128 000 ratapölkyn toimittamisesta Saksaan Mecklenburgin rautatieyhtiölle. Pölkkyjen toimitus kyllä onnistui mutta riitaa tuli takaajina toimineiden liikemiesten kanssa. Svean hovioikeus tuomitsi Chiewitzin maaliskuussa 1851 konkurssirikoksesta kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen ja menettämään kansalaisoikeutensa. Tuolloin Chiewitz oli jo turvalli­sesti Suomessa.

  Maassa oli huutava pula pätevistä suun­nittelijoista ja Chiewitz palkattiin tuota pikaa Helsingin Intendenttikonttorin avustavaksi arkkiteh­diksi ja vuotta myöhemmin lääninarkkitehdiksi Turun ja Porin lääniin. Vuodesta 1860 hän hoiti myös Turun kaupunginarkkitehdin virkaa.

  ***

  Näyttelyn on koonnut Matti Huusari.

  Kuva: Reuterin talo, G.T.P Chiewitz & Frans Lüchou 1861

 • Kyltti kiinnitettiin Hospits Betelin seinään 25.11
 • Bryggmanin suunnittelutyöstä kertova kyltti paljastettiin Erik Bryggmanin 1927-1929 suunnitteleman Hospits Betelin, nykyisen hotelli Scandic Plazan edustalla, Yliopistonkatu 27, ke 25.11. klo 12. Tilaisuudessa pidettiin lyhyet puheenvuorot sekä seuran että hotellin puolesta.


  Kuvia Hospits Betelistä ja rakennuksen historia tässä linkissä:

  Kuva: Bryggman-seuran puheenjohtaja Maarit Kaipiainen ja hotellin johtaja Mikko Henriksson kiinnittävät kylttiä

Sivu 1 / 5 > >>