- 3.12.2020
- Bryggman-seminaari 2021: asuntoarkkitehtuuri 12.5.2021

Seminaari siirtyy koronavirusrajoitusten vuoksi pidettäväksi ke 12.5.2021
Seminaaripäivä klo 10–17
Sigyn-sali, Linnankatu 60, Turku
Maksuton, edellyttää ilmoittautumista, alustava maksimiyleisömäärä 100
3.12 mennessä sovitut puheenvuorot
Tuomo Siitonen, arkkitehti, professori
Asuntosuunnittelu, pitkä oppimäärä
Pirjo Sanaksenaho, professori
Moderni koti – kirjan pohjalta
Turun hyvän rakentamisen palkinnon jako
Sanna Meriläinen, arkkitehti
Tavallisia koteja 1900-luvulta 2020-luvulle
Hille Kaukonen, arkkitehti
Kävelyekskursio klo 11–16: Linnanfältti, Portsa, Kakola, Aurajokivarsi
Opastusmaksu sisältäen lounaan 20 e
Kokoontuminen Varvintorilla, Linnankatu 60, Turku
Enimmäisosallistujamäärä alustavasti 20 henkilöä
Sään mukainen ulkoiluvarustus, ulkona ollaan noin kaksi kertaa kaksi tuntia.
Ilmoittautumiset info@bryggman.fi
Ilmoita selkeästi, osallistutko 12.5 seminaaripäivään tai 13.5 ekskursiolle
Koronavirus ja seminaari
Seminaari järjestetään 12.5.2021 voimassa olevien rajoitusten mukaan.
Etäisyydenpitoa yleisötapahtumissa koskevien ohjeiden mukaan, mikäli yleisötilaisuuksia voidaan järjestää,
Sigyn-salissa voidaan järjestää noin 100 hengen tilaisuus noudattaen turvavälejä, hyvää käsihygieniaa ja maskisuositusta.
Suosittelemme maskin käyttöä ja toivomme että suosituksesta poiketaan vain terveydellisin perustein. Kulloinenkin esiintyjä voi olla käyttämättä maskia esityksensä ajan.
Mikäli rajoituksia muutetaan, mutta seminaari voidaan järjestää esimerkiksi 50 – 20 hengen tilaisuutena, osallistumisasia ratkaistaan ilmoittautumisjärjestyksen perusteella.
- 7.11.2020
- Bryggman apuraha VAPAA-kollektiiville

Vuosittainen Bryggman – apuraha on jaettu 7.11. osana Carin Bryggmanin 100 – vuotisjuhlavuoden luentosarjaa.
SAFAn hallitus on kokouksessaan 24.8. päättänyt myöntää VAPAA-kollektiiville Bryggman -apurahan 2020:
VAPAA -kollektiivi,
jonka muodostavat arkkitehti Iines Karkulahti, arkkitehti Charlotte Nyholm ja arkkitehti Meri Wiikinkoski.
Apurahan myöntämisperusteiksi kirjattiin VAPAA -kollektiivin vaikuttava tavoite näyttää arkkitehtikunnalle sen potentiaali käynnissä olevan murroksen ratkaisijoina ja aktiivinen toiminta arkkitehtien luovan potentiaalin valjastamiseksi yhteiseksi hyväksi. Apurahalla halutaan tukea kollektiivin toimintaa arkkitehtikunnasta itsestään lähtevän, kollektiivisen ilmastokriisin ratkaisuihin tähtäävän liikehdinnän alullepanemiseksi, teeman käsittelyä ja siitä viestimistä.
Kollektiivin yhteyshenkilönä toimii Meri Wiikinkoski.
Meri Wiikinkoski <wiikinkoskim@gmail.com>
Kuva:
Iines Karkulahti, Meri Wiikinkoski ja Charlotte Nyholm VAPAA-kollektiivista, SAFA:n puheenjohtaja Henna Helander ja Bryggman-säätiön hallituksen puheenjohtaja Timo Hintsanen, kaikki arkkitehteja.
- 23.10.2020
- Luentosarja sisustusarkkitehtuurista – Carin Bryggman 100 vuotta 7.11 – 5.12.2020 la klo 13:30

Bryggman-sali, Turun linna, Linnankatu 80
Turun museokeskus ja Bryggman-instituutti järjestävät luentosarjan sisustusarkkitehtuurista osana Carin Bryggmanin 100-vuotisjuhlavuotta. Luentosarjassa esitellään sisustusarkkitehtuuria eri näkökulmista, sekä historiaa että nykysuunnittelua.
Luentojen kesto noin 90 minuuttia. Luennolle pääsee 20 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Huomaa että jokaiselle luennolle ilmoittaudutaan erikseen. Pääsymaksu on Turun linnan sisäänpääsymaksu, jonka voi maksaa myös museokortilla. Luentosali on järjestelty turvavälein. Suosittelemme maskin käyttöä, ethän tule luennolle sairaana.
HUOM! Osallistujamäärää pienennetty 20 henkilöön. Luennoilla on tilaa edelleen.
Turun linnassa on esillä Carin Bryggman – näyttely.
Bryggman-salissa on esillä Jussi Laineen Osat/Parts - näyttely.
7.11.2020 klo 13:30
Bryggman-apurahan jako ja saajan esittely
Sisustusarkkitehti Jussi Laine, vuoden 2019 Bryggman-apurahan saaja.
Vuonna 2019 Bryggman-apurahan saanut sisustusarkkitehti Jussi Laine kertoo työskentelyään ohjaavista arvoista. Bryggman apurahan seurauksena syntyi tilan ja huonekaluja käsittävä näyttelykokonaisuus OSAT/PARTS, jonka avulla Laine muistuttaa suunnittelijan velvollisuuksista tässä ajassa. Näyttelyyn syntyi, yhdessä suomalaisten huonekalutoimijoiden kanssa, vaihtoehto nopealle kulutuskulttuurille. Laineelle on tärkeää, että muotoilu kestää aikaa, ja esineet siirtyvät sukupolvelta toiselle. Huonekalukokonaisuus OSAT/PARTS on luento-osallistujien nähtävissä Bryggman-salissa luentosarjan aikana.
Ilmoittaudu luennolle tästä
https://www.lyyti.fi/reg/luentosarja_sisustusarkkitehtuurista1
14.11.2020 klo 13:30
EduCityn sisustus
Sisustusarkkitehti Leena Arola.
Leena Arola kertoo Turun Ammattikorkeakoulun uudisrakennuksen suunnittelusta ja rakennusvaiheista sisustusarkkitehdin näkökulmasta. Millaiset sisustusratkaisut toimivat oppimisympäristöissä, joita muunnellaan eri käyttötarkoituksiin? Entä miten opiskelijoiden oleskelutiloihin on luotu yllätyksellisyyttä? Sigge Arkkitehdit Oy:n suunnittelema EduCity valmistui kesällä 2020.
Ilmoittaudu luennolle tästä
https://www.lyyti.fi/reg/luentosarja_sisustusarkkitehtuurista2
21.11. 2020 klo 13:30
Turkulaista modernia huonekalu- ja sisustussuunnittelua: Carl-Johan Boman ja Oy Boman Ab
FM Maija Mäkikalli.
Ilmoittaudu luennolle tästä
https://www.lyyti.fi/reg/luentosarja_sisustusarkkitehtuurista3
28.11. 2020 klo 13:30
Sisustaminen on kuin käsialaa – Carin Bryggman ja Lasse Ollinkari sisustusarkkitehdin ammatissa 1940- ja 1950-luvulla
FT Susanna Aaltonen.
Ilmoittaudu luennolle tästä
https://www.lyyti.fi/reg/luentosarja_sisustusarkkitehtuurista4
5.12. 2020 klo 13:30
Arkkitehti Erik Bryggmanin unohtunut ura huonekalusuunnittelijana
FM, lehtori Ulla Seppälä-Kavén.
Ilmoittaudu luennolle tästä
https://www.lyyti.fi/reg/luentosarja_sisustusarkkitehtuurista5
Lisätiedot
Mikko Laaksonen, info@bryggman.fi, 040-7202256
Ilmoittautumiset vain linkkien kautta.
Turvallinen museovierailu
Haluamme tarjota kaikille kävijöille turvallisen museovierailun. Pyydämme kävijöitä huomioimaan koronatilanteeseen liittyvät turvallisuusohjeet ja muistutamme, ettei museoihin pidä mennä, jos on flunssan oireita. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä museovierailulla.
Valokuva: Carin Bryggman työpöytänsä ääressä 7.6.1961. Yhtyneitten Kuvatoimisto, Foto Nousiainen, Turun museokeskuksen kuvakokoelma. CC BY-ND 4.0
- 29.9.2020
- Arkkitehti Erik Bryggman – näyttely Oulussa 2.10 – 31.10.2020

Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksikön näyttelytila
Erkki Koiso-Kanttilan katu 5, 90570 Oulu (sisäänkäynti: T2-ovi)
Avoinna ma- pe 7.30 - 15.45
Bryggman – Instituutti ja Pohjois-Suomen Arkkitehdit Safa tuovat Ouluun arkkitehtuurinäyttelyn ”Arkkitehti Erik Bryggman”.
Erik Bryggman (1891–1955) oli yksi aikansa merkittävimpiä suomalaisia arkkitehteja. Uransa alussa Bryggman suunnitteli Turkuun useita pohjoismaista klassismia edustavia asuintaloja, joita pidetään tyylisuunnan hienoimpina esimerkkeinä Suomessa. Vuosina 1927–1929 hän ja Alvar Aalto esittelivät funktionalismin suomalaisessa arkkitehtuurissa. Alvar Aallon ja Bryggmanin yhdessä suunnittelema Turun messut (1929) oli funktionalismin manifesti suomalaisessa arkkitehtuurissa. Vierumäen urheiluopisto (1931–36), Åbo Akademin kirjatorni (1934–35) ja Sammon talo (1936–38) ovat keskeisiä funktionalistisia töitä Suomessa. Turun ylösnousemuskappeli (1938–41), Bryggmanin tunnetuin työ, vakiinnutti modernistisen arkkitehtuurin suomalaiseen kirkkorakentamiseen. Jälleenrakennuskautena Bryggman suunnitteli useita teollisuusrakennuksia, kouluja, sairaaloita ja asuinrakennuksia. Näyttelyssä esitellään myös hänen viimeiset suunnittelutyönsä, Lappeenrannan, Lohjan ja Honkanummen siunauskappelit ja Turun linnan restaurointi (1939-1961).
Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla Bryggman suunnitteli Oulun, Yttermarkin ja Maalahden vapaussodan muistomerkit.
Näyttely antaa yleiskuvan Bryggmanin koko tuotannosta.
Näyttely on avoinna yleisölle 2.-31.10.2020.
Kuva: Villa Haartman
Lisätietoja:
Bryggman – instituutti Mikko Laaksonen, mikala@utu.fi, p. 040 720 2256.
- 1.6.2020
- Sisustusarkkitehti Carin Bryggman 100 vuotta –näyttely, Turun linna

Carin Bryggmanin syntymän 100-vuotisjuhlan kunniaksi Turun linnassa esitellään hänen elämäänsä ja suunnittelutöitään. Näyttely perustuu Turun museokeskuksen kokoelmiin: Carin Bryggmanin valokuviin ja hänen tekemiinsä sisustussuunnitelmiin ja huonekalupiirustuksiin. Esillä on esimerkkejä Bryggmanin suunnittelemista huonekaluista.
Turun linna ja Carin Bryggman
Carin Bryggman työskenteli lähes koko uransa ajan Turussa ja oli 1950–80-luvulla kaupungin halutuin sisustusarkkitehti. Pitkäaikaisin ja rakkain suunnittelukohde hänelle oli Turun linna, jonka uudistustyöhön hän osallistui 1940-luvulta 1990-luvulle asti.
Carin Bryggmanin (5.4.1920–7.4.1993) syntymän 100-vuotisjuhlan kunniaksi Turun linnassa esitellään hänen elämäänsä ja suunnittelutöitään. Näyttely perustuu Turun museokeskuksen kokoelmiin: Carin Bryggmanin valokuviin ja hänen tekemiinsä sisustussuunnitelmiin ja huonekalupiirustuksiin. Esillä on esimerkkejä Bryggmanin suunnittelemista huonekaluista.
Carin Bryggman perusti oman sisustusarkkitehtitoimiston 1949 yhtenä ensimmäisenä naisena Suomessa. Hän suunnitteli sisustuksen satoihin kohteisiin. Joukossa oli sekä yksityiskoteja että julkisia tiloja, kuten kauppoja, pankkeja ja ravintoloita. Bryggman suunnitteli usein huonekalut itse. Hän korosti töissään tarkoituksenmukaisuutta, kauneutta, kestävyyttä ja laatua.
Turun linna oli yksi monista kohteista, jonka sisustamisessa Bryggman teki yhteistyötä isänsä, arkkitehti Erik Bryggmanin kanssa. Toinen tärkeä yhteistyökumppani oli aviopuoliso Uolevi Nuotio.
Näyttelyssä on esillä Bryggmanin linnaan suunnittelemia kalusteita ja valaisimia, joissa käytön jäljet ovat näkyvissä. Näyttelyn yksi tavoite onkin herättää keskustelua sisustusarkkitehdin työn kestävyydestä. Bryggman oli elämänsä aikana paljon esillä julkisuudessa, mutta jäi kuolemansa jälkeen unohduksiin. Hänen suunnittelutyönsä ovat säilyneet parhaiten Turun linnan kaltaisissa arvokkaissa julkisissa tiloissa. Siksi Turun museokeskus on erityisasemassa vaaliessaan Carin Bryggmanin elämäntyötä.
Bryggman – instituutin osuus
Bryggman – instituutti on toteuttanut näyttelyyn liittyen kuvaesityksen ”Carin Bryggmanin jäljillä”, joka käsittelee Bryggmanin osittain säilyneitä kohteita, matkoja sekä yhteistyökumppaneita.
Lisäksi näyttelyn aikana julkistetaan myöhemmin yhteistyökumppanien haastatteluja sekä Carin Bryggmanin toteutettujen kohteiden esittelyjä.
Suunnitteilla on myös syksyksi 2020 luentosarja sisustusarkkitehtuurista, mikäli epidemiatilanne sen sallii. Mahdollisista opastuskierroksista tiedotetaan myös erikseen.
Sisustusarkkitehti Carin Bryggman 100 vuotta
Turun linna 1.6.2020–7.3.2021
Turun linna on avoinna ma-su klo 10-18, 1.9. alkaen ti-su klo 10-18.
Kuva: Carin Bryggman Formes Scandinaves-näyttelyn yhteydessä Pariisissa vuodenvaihteessa 1958-1959, Carin Bryggmanin kokoelma / ÅABS