Uutiset
 • Luentosarja sisustusarkkitehtuurista – Carin Bryggman 100 vuotta 7.11 – 5.12.2020 la klo 13:30

 • Bryggman-sali, Turun linna, Linnankatu 80

  Turun museokeskus ja Bryggman-instituutti järjestävät luentosarjan sisustusarkkitehtuurista osana Carin Bryggmanin 100-vuotisjuhlavuotta. Luentosarjassa esitellään sisustusarkkitehtuuria eri näkökulmista, sekä historiaa että nykysuunnittelua.

   

  Luentojen kesto noin 90 minuuttia. Luennolle pääsee 50 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Huomaa että jokaiselle luennolle ilmoittaudutaan erikseen. Pääsymaksu on Turun linnan sisäänpääsymaksu, jonka voi maksaa myös museokortilla. Luentosali on järjestelty turvavälein. Suosittelemme maskin käyttöä, ethän tule luennolle sairaana.

   

  Turun linnassa on esillä Carin Bryggman – näyttely.
  Bryggman-salissa on esillä Jussi Laineen Osat/Parts - näyttely.

   

  7.11.2020 klo 13:30

  Bryggman-apurahan jako ja saajan esittely

   

  Sisustusarkkitehti Jussi Laine, vuoden 2019 Bryggman-apurahan saaja.

  Ilmoittaudu luennolle tästä

  https://www.lyyti.fi/reg/luentosarja_sisustusarkkitehtuurista1

   

  14.11.2020 klo 13:30

  EduCityn sisustus

  Sisustusarkkitehti Leena Arola.

  Ilmoittaudu luennolle tästä

  https://www.lyyti.fi/reg/luentosarja_sisustusarkkitehtuurista2

   

  21.11. 2020 klo 13:30

  Turkulaista modernia huonekalu- ja sisustussuunnittelua: Carl-Johan Boman ja Oy Boman Ab

  FM Maija Mäkikalli.

  Ilmoittaudu luennolle tästä

  https://www.lyyti.fi/reg/luentosarja_sisustusarkkitehtuurista3

   

  28.11. 2020 klo 13:30

  Sisustaminen on kuin käsialaa – Carin Bryggman ja Lasse Ollinkari sisustusarkkitehdin ammatissa 1940- ja 1950-luvulla

  FT Susanna Aaltonen.

  Ilmoittaudu luennolle tästä

  https://www.lyyti.fi/reg/luentosarja_sisustusarkkitehtuurista4

   

  5.12. 2020 klo 13:30

  Arkkitehti Erik Bryggmanin unohtunut ura huonekalusuunnittelijana

  FM, lehtori Ulla Seppälä-Kavén.

  Ilmoittaudu luennolle tästä

  https://www.lyyti.fi/reg/luentosarja_sisustusarkkitehtuurista5

  Lisätiedot
  Mikko Laaksonen, info@bryggman.fi, 040-7202256
  Ilmoittautumiset vain linkkien kautta. 

   

  Turvallinen museovierailu

   

  Haluamme tarjota kaikille kävijöille turvallisen museovierailun. Pyydämme kävijöitä huomioimaan koronatilanteeseen liittyvät turvallisuusohjeet ja muistutamme, ettei museoihin pidä mennä, jos on flunssan oireita. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä museovierailulla.

   

  Valokuva: Carin Bryggman työpöytänsä ääressä 7.6.1961. Yhtyneitten Kuvatoimisto, Foto Nousiainen, Turun museokeskuksen kuvakokoelma. CC BY-ND 4.0

 • Arkkitehti Erik Bryggman – näyttely Oulussa 2.10 – 31.10.2020

 • Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksikön näyttelytila

  Erkki Koiso-Kanttilan katu 5, 90570 Oulu (sisäänkäynti: T2-ovi)

  Avoinna ma- pe 7.30 - 15.45

  Bryggman – Instituutti ja Pohjois-Suomen Arkkitehdit Safa tuovat Ouluun arkkitehtuurinäyttelyn ”Arkkitehti Erik Bryggman”.

  Erik Bryggman (1891–1955) oli yksi aikansa merkittävimpiä suomalaisia arkkitehteja. Uransa alussa Bryggman suunnitteli Turkuun useita pohjoismaista klassismia edustavia asuintaloja, joita pidetään tyylisuunnan hienoimpina esimerkkeinä Suomessa.  Vuosina 1927–1929 hän ja Alvar Aalto esittelivät funktionalismin suomalaisessa arkkitehtuurissa. Alvar Aallon ja Bryggmanin yhdessä suunnittelema Turun messut (1929) oli funktionalismin manifesti suomalaisessa arkkitehtuurissa. Vierumäen urheiluopisto (1931–36), Åbo Akademin kirjatorni (1934–35) ja Sammon talo (1936–38) ovat keskeisiä funktionalistisia töitä Suomessa. Turun ylösnousemuskappeli (1938–41), Bryggmanin tunnetuin työ, vakiinnutti modernistisen arkkitehtuurin suomalaiseen kirkkorakentamiseen. Jälleenrakennuskautena Bryggman suunnitteli useita teollisuusrakennuksia, kouluja, sairaaloita ja asuinrakennuksia. Näyttelyssä esitellään myös hänen viimeiset suunnittelutyönsä, Lappeenrannan, Lohjan ja Honkanummen siunauskappelit ja Turun linnan restaurointi (1939-1961).

  Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla Bryggman suunnitteli Oulun, Yttermarkin ja Maalahden vapaussodan muistomerkit.

  Näyttely antaa yleiskuvan Bryggmanin koko tuotannosta. 

  Näyttely on avoinna yleisölle 2.-31.10.2020.

  Kuva: Villa Haartman

  Lisätietoja:
  Bryggman – instituutti Mikko Laaksonen, mikala@utu.fi, p. 040 720 2256.

 • Sisustusarkkitehti Carin Bryggman 100 vuotta –näyttely, Turun linna
 •  

  Carin Bryggmanin syntymän 100-vuotisjuhlan kunniaksi Turun linnassa esitellään hänen elämäänsä ja suunnittelutöitään. Näyttely perustuu Turun museokeskuksen kokoelmiin: Carin Bryggmanin valokuviin ja hänen tekemiinsä sisustussuunnitelmiin ja huonekalupiirustuksiin. Esillä on esimerkkejä Bryggmanin suunnittelemista huonekaluista.

   

  Turun linna ja Carin Bryggman

   

  Carin Bryggman työskenteli lähes koko uransa ajan Turussa ja oli 1950–80-luvulla kaupungin halutuin sisustusarkkitehti. Pitkäaikaisin ja rakkain suunnittelukohde hänelle oli Turun linna, jonka uudistustyöhön hän osallistui 1940-luvulta 1990-luvulle asti.

   

  Carin Bryggmanin (5.4.1920–7.4.1993) syntymän 100-vuotisjuhlan kunniaksi Turun linnassa esitellään hänen elämäänsä ja suunnittelutöitään. Näyttely perustuu Turun museokeskuksen kokoelmiin: Carin Bryggmanin valokuviin ja hänen tekemiinsä sisustussuunnitelmiin ja huonekalupiirustuksiin. Esillä on esimerkkejä Bryggmanin suunnittelemista huonekaluista.

   

  Carin Bryggman perusti oman sisustusarkkitehtitoimiston 1949 yhtenä ensimmäisenä naisena Suomessa. Hän suunnitteli sisustuksen satoihin kohteisiin. Joukossa oli sekä yksityiskoteja että julkisia tiloja, kuten kauppoja, pankkeja ja ravintoloita. Bryggman suunnitteli usein huonekalut itse. Hän korosti töissään tarkoituksenmukaisuutta, kauneutta, kestävyyttä ja laatua.

   

  Turun linna oli yksi monista kohteista, jonka sisustamisessa Bryggman teki yhteistyötä isänsä, arkkitehti Erik Bryggmanin kanssa. Toinen tärkeä yhteistyökumppani oli aviopuoliso Uolevi Nuotio.

   

  Näyttelyssä on esillä Bryggmanin linnaan suunnittelemia kalusteita ja valaisimia, joissa käytön jäljet ovat näkyvissä. Näyttelyn yksi tavoite onkin herättää keskustelua sisustusarkkitehdin työn kestävyydestä. Bryggman oli elämänsä aikana paljon esillä julkisuudessa, mutta jäi kuolemansa jälkeen unohduksiin. Hänen suunnittelutyönsä ovat säilyneet parhaiten Turun linnan kaltaisissa arvokkaissa julkisissa tiloissa. Siksi Turun museokeskus on erityisasemassa vaaliessaan Carin Bryggmanin elämäntyötä.

   

  Bryggman – instituutin osuus

   

  Bryggman – instituutti on toteuttanut näyttelyyn liittyen kuvaesityksen ”Carin Bryggmanin jäljillä”, joka käsittelee Bryggmanin osittain säilyneitä kohteita, matkoja sekä yhteistyökumppaneita. 
  Lisäksi näyttelyn aikana julkistetaan myöhemmin yhteistyökumppanien haastatteluja sekä Carin Bryggmanin toteutettujen kohteiden esittelyjä.

   

  Suunnitteilla on myös syksyksi 2020 luentosarja sisustusarkkitehtuurista, mikäli epidemiatilanne sen sallii. Mahdollisista opastuskierroksista tiedotetaan myös erikseen.

   

  Sisustusarkkitehti Carin Bryggman 100 vuotta

  Turun linna 1.6.2020–7.3.2021
  Turun linna on avoinna ma-su klo 10-18, 1.9. alkaen ti-su klo 10-18.


  Kuva: Carin Bryggman Formes Scandinaves-näyttelyn yhteydessä Pariisissa vuodenvaihteessa 1958-1959, Carin Bryggmanin kokoelma / ÅABS

 • Bryggman – instituutin toimintaa koronavirusepidemian aikana
 • Tässä tiedotteessa kerron mahdollisuuksista tutustua arkkitehtuuriin esimerkiksi virtuaalisesti nettilähteistä sekä suunnitellusta toiminnasta, kun rajoitteet on purettu.


  Koronavirusepidemian taltuttamiseksi on tärkeää noudattaa kaikkia hallituksen ja viranomaisten määräyksiä ja ohjeita, joista saat lisätietoa thl.fi ja valtioneuvosto.fi – sivuilta sekä oman kuntasi kotisivuilta.

   

  Muistakaamme myös, että funktionalistisen arkkitehtuurin yksi johtoajatus oli kansanterveyden parantaminen paremmalla hygienialla.

   

  Sisisutusarkkitehti Carin Bryggmanin juhlavuosi 2020

   

  Turun museokeskus ja Bryggman-instituutti valmistelevat Turun linnan näyttelyä Carin Bryggmanista. Näyttely avataan noin 15.5 tai sen jälkeen, kun museoita koskevat rajoitukset puretaan.

   

  Jos sinulla on muistoja Carin Bryggmanista tai tietoa hänen toteutuneista sisustuksistaan tai säilyneistä kalusteista, voit lähettää niitä info@bryggman.fi – osoitteella. Liitä mielellään sähköpostiin kuva ja muut taustatiedot.

   

  Turun museokeskus on julkaissut Carin Bryggmanin kuvakokoelman yli 900 valokuvaa, joissa on sekä Carin Bryggmanin sisustuksia, Erik Bryggmanin rakennuksia, kuvia matkoilta ja tutustumiskohteista ja tapahtumista. Mukana on myös joitakin henkilökuvia.

  http://www.turku.fi/uutinen/2020-04-02_sisustusarkkitehti-carin-bryggmanin-valokuvakokoelma-julkaistu-finnassa

   

  Mahdollisuuksia tutustua arkkitehtuuriin etänä:

   

  Arkkitehtuuriin voi tutustua virtuaalisesti esimerkiksi navi.finnisharchitecture.fi – palvelussa. Siellä on erikseen Bryggman-instituutin asiamies Mikko Laaksosen toimittamat kokoelmat Erik Bryggmanin ja Pekka Pitkäsen arkkitehtuurista:

   

  Erik Bryggman-kokoelma:

  http://navi.finnisharchitecture.fi/selection/erik-bryggmans-architecture/

   

  Pekka Pitkänen-kokoelma:
  http://navi.finnisharchitecture.fi/architect/pekka-pitkanen/

   

  Bryggman – instituutin asiamies Mikko Laaksonen julkaisee nyt epidemian aikana päivittäin kuvakokoelmia turkulaisesta arkkitehtuurista sekä turkulaisiin arkkitehteihin vaikuttaneista ulkomaisista ja kotimaisista kohteista facebook-sivulla Turun seudun arkkitehtuuriopas.

  https://www.facebook.com/TurunSeudunArkkitehtuuriopas/

   

  Toistaiseksi, kun ulkonaliikkumiskieltoa ei ole määrätty, arkkitehtuuriin voi tutustua ulkoapäin vaikka kävely- tai pyöräretkellä omalla kotipaikkakunnalla, viranomaisten suosituksia noudattaen.

  Arkkitehtuuriin voi tutustua myös kirjoista, joita löytyy hyvin varustetuista kirjakaupoista ja joita voi tilata myös eri verkkokaupoista.

   

  Arkkitehdit – näytelmä suoratoistopalvelussa

   

  Ohjaaja Mikko Rantanen on laittanut näytelmiensä tallenteita katsottavaksi Vimeo-suoratoistopalvelusta. Jokaisesta esitystallenteesta on katsottavissa ilmainen traileri, mistä saat tuntumaa esityksen sisältöön ja tunnelmaan. Maksu esitystallenteen katsomisesta suoritetaan pankkikortilla luotettavan PayPal -palvelun kautta.Yhdellä ostolla saa 24 h katsomisoikeuden ko. näytelmään.

   

  Arkkitehdit - näytelmä Erik ja Carin Bryggmanin elämästä katsottavissa suoratoistopalvelusta 9 e hintaan

  https://vimeo.com/ondemand/ohjaajamikkorantanen

  Kuva: Mäntän sairaala, Erik Bryggman 1945-1953. Mikko Laaksonen

   

 • Arkkitehti Erik Bryggman – näyttely 3.3. - 17.3.2020 Vaasa


 • Vaasan kaupunginkirjastossa, Kirjastonkatu 13

  Avoinna ma-to 10 – 20, pe 10 – 17, la 10 - 15

  Huom: Vaasan kirjaston sulkemisen koronaepidemian vuoksi näyttely on päättynyt 17.3.

  Bryggman – Instituutti ja Pohjanmaan Arkkitehdit Safa tuovat Vaasaan arkkitehtuurinäyttelyn ”Arkkitehti Erik Bryggman”.

  Erik Bryggman (1891-1955) oli yksi aikansa merkittävimpiä suomalaisia arkkitehteja. Uransa alussa Bryggman suunnitteli Turkuun useita pohjoismaista klassismia edustavia asuintaloja, joita pidetään tyylisuunnan hienoimpina esimerkkeinä Suomessa.  Vuosina 1927-1929 hän ja Alvar Aalto esittelivät funktionalismin suomalaisessa arkkitehtuurissa. Alvar Aallon ja Bryggmanin yhdessä suunnittelema Turun messut (1929) oli funktionalismin manifesti suomalaisessa arkkitehtuurissa. Vierumäen urheiluopisto (1931–36), Åbo Akademin kirjatorni (1934–35) ja Sammon talo (1936–38) ovat keskeisiä funktionalistisia töitä Suomessa. Turun ylösnousemuskappeli (1938–41), Bryggmanin tunnetuin työ, vakiinnutti modernistisen arkkitehtuurin suomalaiseen kirkkorakentamiseen. Jälleenrakennuskautena Bryggman suunnitteli useita teollisuusrakennuksia, kouluja, sairaaloita ja asuinrakennuksia. Näyttelyssä esitellään myös hänen viimeiset suunnittelutyönsä, Lappeenrannan, Lohjan ja Honkanummen siunauskappelit ja Turun linnan restaurointi (1939-1961).

  Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla Bryggman suunnitteli Oulun, Yttermarkin ja Maalahden vapaussodan muistomerkit.

  Näyttely antaa yleiskuvan Bryggmanin koko tuotannosta. 

   

  Avajaiset ti 3.3.2020 klo 18 – 20 Draama – salissa

  Avajaisluennon pitää näyttelyn koonnut FM Mikko Laaksonen aiheesta
  ”Arkkitehti Erik Bryggman ja Bauhausin vaikutus ”.

  Vapaa pääsy!

Sivu 1 / 15 > >>