Uutiset
 • Arkkitehti Erik Bryggman – näyttely 3.3. - 17.3.2020 Vaasa


 • Vaasan kaupunginkirjastossa, Kirjastonkatu 13

  Avoinna ma-to 10 – 20, pe 10 – 17, la 10 - 15

  Huom: Vaasan kirjaston sulkemisen koronaepidemian vuoksi näyttely on päättynyt 17.3.

  Bryggman – Instituutti ja Pohjanmaan Arkkitehdit Safa tuovat Vaasaan arkkitehtuurinäyttelyn ”Arkkitehti Erik Bryggman”.

  Erik Bryggman (1891-1955) oli yksi aikansa merkittävimpiä suomalaisia arkkitehteja. Uransa alussa Bryggman suunnitteli Turkuun useita pohjoismaista klassismia edustavia asuintaloja, joita pidetään tyylisuunnan hienoimpina esimerkkeinä Suomessa.  Vuosina 1927-1929 hän ja Alvar Aalto esittelivät funktionalismin suomalaisessa arkkitehtuurissa. Alvar Aallon ja Bryggmanin yhdessä suunnittelema Turun messut (1929) oli funktionalismin manifesti suomalaisessa arkkitehtuurissa. Vierumäen urheiluopisto (1931–36), Åbo Akademin kirjatorni (1934–35) ja Sammon talo (1936–38) ovat keskeisiä funktionalistisia töitä Suomessa. Turun ylösnousemuskappeli (1938–41), Bryggmanin tunnetuin työ, vakiinnutti modernistisen arkkitehtuurin suomalaiseen kirkkorakentamiseen. Jälleenrakennuskautena Bryggman suunnitteli useita teollisuusrakennuksia, kouluja, sairaaloita ja asuinrakennuksia. Näyttelyssä esitellään myös hänen viimeiset suunnittelutyönsä, Lappeenrannan, Lohjan ja Honkanummen siunauskappelit ja Turun linnan restaurointi (1939-1961).

  Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla Bryggman suunnitteli Oulun, Yttermarkin ja Maalahden vapaussodan muistomerkit.

  Näyttely antaa yleiskuvan Bryggmanin koko tuotannosta. 

   

  Avajaiset ti 3.3.2020 klo 18 – 20 Draama – salissa

  Avajaisluennon pitää näyttelyn koonnut FM Mikko Laaksonen aiheesta
  ”Arkkitehti Erik Bryggman ja Bauhausin vaikutus ”.

  Vapaa pääsy!

 • Arkkitehti Erik Bryggman – näyttely 8.2. - 1.3.2020 Tampere
 •  


  Laikun galleria, Keskustori 4

  Aukioloajat:  ti–pe 9–21, la–su 10–18

  Arkkitehti Erik Bryggman (1891-1955) on Suomen merkittävimpiä arkkitehteja, jonka ura kattoi pohjoismaisen klassismin, funktionalismin ja sodanjälkeisen romantiikan kauden. Bryggman esitteli funktionalismin Suomessa yhdessä ystävänsä Alvar Aallon kanssa 1929 Turun messuilla. Esittelyä edelsi Bryggmanin vuoden 1928 matka Saksaan, jossa tutustuttiin Bauhausiin Dessaussa, Berliinin, Frankfurtin ja Stuttgartin funktionalistisiin asuntoalueisiin.

  Näyttely antaa yleiskuvan Bryggmanin koko tuotannosta.  Bryggmanin päätöihin kuuluu Finlaysonille suunniteltu Amurinlinnan kortteli (1949-1955) joka toimi aravarakentamisen esikuvana sekä Tampereella että Turussa. Näyttelyssä on esillä korttelin alkuperäinen malli.

  Näyttely on samassa tilassa Goethe-instituutin kiertävän bauhaus imaginista - näyttelyn kanssa.

  Avajaiset: 7.2.2020 klo 17-19

  13.2.2020 klo 18 – 20 luentotilaisuus

  FM Mikko Laaksonen: Arkkitehti Erik Bryggman ja Bauhausin vaikutus

  Arkkitehti Bruno Erat

  Kulttuuritalo Laikku on esteetön: https://www.laikku.fi/vieraile/esteettomyys

  Laikun tavoittaa parhaiten joukkoliikenteellä, kävellen ja pyörällä. Vieressä on Frenckellin pysäköintilaitos.

  Kuva: Jari Kuusenaho, Tampereen kaupunki

 • Bryggman-seminaari Sisustusarkkitehtuuri 31.1.2020 klo 10-17

 • Bryggman – seminaari: Sisustusarkkitehtuuri

  31.1.2020 klo 10 – 17

  Turun linnan Bryggman - sali

  Sisustusarkkitehti Carin Bryggmanin (1920-1993) syntymästä 2020 kuluneeksi 100 vuotta. Bryggman oli merkittävä sisustusarkkitehtien ammattikunnan vakiinnuttaja ja Turun merkittävin sisustussuunnittelija koko työuransa ajan. Bryggmanin päätyö on Turun linnan sisustus, jonka parissa hän työskenteli koko itsenäisen työuransa vuodesta 1949 vuoteen 1992. Bryggman teki yhteistyötä monien arkkitehtien kuten isänsä Erik Bryggmanin,  Woldemar Baeckmanin, Olli Kestilän, Ola Laiho ja Pekka Pitkäsen kanssa. 

  Juhlavuoden ensimmäisenä päätapahtumana Bryggman – instituutti järjestää Bryggman – seminaarin teemalla ”Sisustusarkkitehtuuri.”

  10.00

  Sisustusarkkitehti SIO Päivi Meuronen, JKMM - arkkitehdit:

  Onnellisuuden reseptejä

  11.00

  FT, yliopistonlehtori Susanna Aaltonen, Helsingin yliopisto:

  Sisustusarkkitehti Carin Bryggman - monopoli Turussa

  Omakustanteinen lounastauko 12.00 – 13.15

  13.15

  Turun hyvän rakentamisen palkinto 2019

  14.00

  Sisustusarkkitehti Heikki Ruoho, ALA-arkkitehdit

  Oodi - mailman paras kirjasto

  Kahvi 14.45 – 15.15

  15.15

  Arkkitehti Hanni Sippo, ulkoministeriö

  Suomen suurlähetystöjen sisustusarkkitehtuuri

  16.00

  Lehtori Ulla Seppälä-Kaven

  Arkkitehti Erik Bryggman sisustus- ja huonekalusuunnittelijana  Ilmoittautuminen info@bryggman.fi. Ilmoita mahdollisista liikuntaesteistä.  Turun linnan Bryggman-saliin on esteetön pääsy, mutta sen käyttö edellyttää järjestelyjä:

  https://www.turku.fi/turun-linna/tervetuloa-museoon/esteettomyys

  Käytännön ohjeita:

    

  Turun linnan, Linnankatu 80, lähellä on rajoitetusti pysäköintitilaa varsinkin pitkäaikaiseen pysäköintiin, joten suosittelemme saapumista joukkoliikenteellä, kävellen tai pyörällä.

  Linja-autoasemalta linnalle pääsee bussilinjalla 1. Turun rautatieasemalta pääsee joko vaihtaen Turun keskustassa linjalta 32/42 linjalle 1.

  Joukkoliikenteen aikataulut

   Turkuun: www.vr.fi, www.matkahuolto.fi, www.onnibus.com

   Turussa: http://reittiopas.foli.fi

   Turun kartta: http://opaskartta.turku.fi • Bryggman-apuraha 2019 Jussi Laineelle: ”Tärkeintä suunnittelussa on inhimillisyys, empaattisuus ja monialaisuus”
 •  

  Kuva: Jussi Laine esittelemässä lepotuolia 4.12. Kuvaaja Mikko Laaksonen

  Vuoden 2019 Bryggman-rahaston apuraha 7 500 € myönnettiin 4.12.2019 sisustusarkkitehti SIO  Jussi Laineelle (s.1985). Jussi Laine on sisustusarkkitehti ja suunnittelija, joka on pyrkinyt suunnittelutyönsä lisäksi edistämään alansa kehitystä näyttely- ja julkaisutoiminnan kautta.

  Leimallista hänen toiminnalleen on vuorovaikutteisuus, sisäsyntyinen monialaisuus ja pyrkimys asettaa kulloinenkin työ laajempaan kontekstiin. Laine pyrkii töissään suunnittelemaan ajallemme leimallista kertakäyttökulttuuria vastaan.

  Jussi Laine on valmistunut sisustusarkkitehdiksi Aalto-yliopistosta, jossa hän on suorittanut myös maisema-arkkitehtuurin ja arkkitehtuurin opintoja. Lisäksi hän on suorittanut artesaanipuusepän opintoja Sastamalassa sekä sivuainekokonaisuuden kestävän kehityksen arkkitehtuurista ja kaupunkisuunnittelusta Kööpenhaminan Kuninkaallisen taideakatemian arkkitehtuurikoulussa.

  "Erityisesti minua lämmittää se, että saamani apuraha on juuri Bryggman-rahaston apuraha”, Jussi Laine summaa. ”Bryggman-säätiön edistämä monialainen suunnittelunäkemys on minulle ammatillisen ajattelun lähtökohta. Syvästi inhimillinen ja eläytyvä Erik Bryggmanin arkkitehtuuri on ollut minulle tärkeää jo pienestä pojasta lähtien, eikä vähiten Carin Bryggmanin ansiosta. Järjestän apurahan tuella näyttelyn ensi vuoden aikana, jossa toivon mukaan nämä arvot: inhimillisyys, empaattisuus ja monialaisuus ovat läsnä. ”

  Sisustusarkkitehti Carin Bryggmanin ja professori Erik Bryggmanin rahaston apuraha jaetaan vuorovuosin Suomen arkkitehtiliitto SAFAn ja Sisustusarkkitehdit SIOn alle 35-vuotiaalle jäsenelle.

  Tänä vuonna Juryn muodostivat: Puheenjohtaja sisustusarkkitehti SIO Sanelma Hihnala, sisustusarkkitehti SIO Päivi Meuronen, sisustusarkkitehti SIO Lars Räihä ja  arkkitehti SAFA Aarti Erkko. Juryn sihteerinä toimi Minna Borg.

 • Bryggman – instituutin ohjelmaa joulukuusta 2019 helmikuuhun 2020
 •  

   

  Bryggman – seminaari ”Sisustusarkkitehtuuri” 31.1.2020 klo 10 – 17 Turun linnassa Bryggman – salissa.

  Puhujina mm. FT Susanna Aaltonen Carin Bryggmanin sisustusarkkitehtuurista.

  Ohjelma julkaistaan ennen joulua.

  Alustavat ilmoittautumiset info@bryggman.fi

  Bryggman-instituutin asiamies Mikko Laaksonen puhuu 12.12.2019 klo 16 Tarton kaupunginmuseossa, Narva Maantee  22, Turun puuarkkitehtuurista.
  Lisätiedot viroksi: https://linnamuuseum.tartu.ee/turu-puitarhitektuuri-asjatundja-peab-tartus-loengu/

  Erik Bryggmanin arkkitehtuuri – näyttely on esillä Tampereella 8.2.2020 – 1.3.2020 kulttuuritalo Laikun näyttelytilassa. Avajaiset ovat 7.2 klo 17-19.

Sivu 1 / 14 > >>