Uutiset
 • Bryggman – seminaari 2017: kirkkoarkkitehtuuri 10. – 11.2.2017
 • Vuoden 2017 Bryggman-seminaarin teemana on kirkkoarkkitehtuuri, erityisesti  itsenäisen Suomen ajan modernistinen kirkkoarkkitehtuuri ja sen yhteys reformaatioon.

  Turkuun on toteutettu useita merkittäviä modernistisia kirkkoja. Lars Sonckin Mikaelin kirkko (1894-1905) edustaa murrosta kertaustyyleistä jugendiin. Totti Soran ja Gunnar Wahlroosin Martin kirkko (1932-1933) toteutettiin kirkollisten piirien toiveesta klassistisena, vaikka funktionalismi oli tehnyt jo läpimurtonsa. Erik Bryggmanin Ylösnousemuskappeli (1938-1941) oli modernistisen arkkitehtuurin lopullinen läpimurto kirkkoarkkitehtuurissa. Pekka Pitkäsen Pyhän Ristin kappeli (1963-1967)on betoniarkkitehtuurin kansainvälisesti merkittävimpiä töitä. Pitkänen sekä Ilpo Raunio, Ola Laiho ja Mikko Pulkkinen ovat toteuttaneet Turkuun ja Kaarinaan useita seurakuntakeskuksia 1960-luvulta 1980-luvulle. Matti Sanaksenahon 2005 valmistunut ekumeeninen taidekappeli edustaa uudenlaista kirkkoarkkitehtuuria.

  Suomalainen modernistinen kirkkoarkkitehtuuri on ottanut vaikutteita myös ulkomailta. Ruotsalainen kirkkoarkkitehtuuri, erityisesti Gunnar Asplundin, Sigurd Lewerentzin ja Peter Celsingin kirkot ovat vaikuttaneet suomalaisiin ratkaisuihin. Myös funktionalismin perustajan Le Corbusierin ajatukset ovat vaikuttaneet kirkkoarkkitehtuuriin.

  Modernistinen arkkitehtuuri on vaikuttanut myös historiallisiin kirkkoihin. Useimmat keskiaikaiset kirkot on restauroitu modernistisesti, ja kirkkoarkkitehtuurin restaurointia ovat kehitelleet muun muassa Erik Bryggman, Olli Kestilä, Heikki Havas sekä LPR-arkkitehdit-toimiston Ilpo Raunio, Ola Laiho ja Jaakko Rautanen. Modernien kirkkojen korjaus on sekä tekninen että arkkitehtoninen haaste.

  Seminaarin kohderyhmänä ovat arkkitehdit, arkkitehtuurin tutkijat, muut rakentamisen ammattilaiset, seurakuntien ja kirkon ammattilaiset sekä arkkitehtuurista kiinnostunut yleisö.

  Seminaari käsittelee erityisesti kirkkoarkkitehtuurin roolia osana itsenäisen Suomen rakentamista sekä reformaation vaikutusta modernistiseen kirkkoarkkitehtuuriin osana perinnettä.

  Aiemmat Bryggman-seminaarit:

  Historiallisten rakennusten uudet käytöt ja restaurointi pe 5.-la 6.2.2016 (150 osallistujaa)

  Italia la bella – Italian arkkitehtuurin vaikutus Suomessa pe 13.2.2015 (110 osallistujaa)

  Modernistinen arkkitehtuuriperintö – ja sen korjaaminen pe 7.2.2014 (150 osallistujaa)

  Lisätiedot aiemmista: www.bryggman.fi

  Ohjelma:

   

  Pe 10.2 Seminaaripäivä

  Turun ruotsalainen seurakuntatalo, Aurakatu 18, Turku

   

  10.00 – 12.00

   

  Claes Caldenby, professor, Chalmers, Göteborg

  Skönhetens tillflyktsort - Sigurd Lewerentz och Peter Celsings kyrkoarkitektur

   

  Sirkkaliisa Jetsonen, museovirasto

  Pääosissa valo ja materiaali - kirkkoarkkitehtuurin teemoja 1950-luvulta 1980-luvulle

   

  11.45 – 13.30 lounastauko

   

  13.15 – 15.00

   

  Matti Sanaksenaho, arkkitehti
  Pyhän Henrikin ekumeeninen taidekappeli

   

  Antti Pihkala, Yliarkkitehti, Kirkkohallitus

  Kirkkorakentamisen muutostrendit ja haasteet 1900-luvulta nykypäivään

   

  15.00 – 15.30 Kahvitauko

   

  15.30 - 17

   

  Tiitta Itkonen, arkkitehti, LPR-arkkitehdit

   

  Anssi Lassila, arkkitehti, Oopeaa-arkkitehdit

  Neljä tarinaa, neljä sakraalirakennusta 

  La 11.2 Kirkkoarkkitehtuuriekskursio Turussa  10 – 16

   

  Ekskursiopäivänä tutustutaan 1900-luvun aikana suunniteltuihin kirkkoihin eri aikakausilta. Pääoppaana Bryggman-instituutin asiamies Mikko Laaksonen.

   

  Kierros alkaa klo 10.00 Mikaelinkirkolta, Puistokatu 16. Kohteet:

  Mikaelinkirkko, Lars Sonck 1894-1905

  Martinkirkko, Totti Sora & Gunnar Wahlroos 1932-1933

  Ekumeeninen taidekappeli, Matti Sanaksenaho 2005

  Henrikinkirkko, Pekka Pitkänen, Ola Laiho, Ilpo Raunio, Juhani Pietarinen  1980, laajennus 2010

  Ylösnousemuskappeli,  Erik Bryggman 1938-1941

  Pyhän ristin kappeli  Pekka Pitkänen 1963-1967

   

  Kierroksella syödään lounas Henrikinkirkolla, joka sisältyy opastusmaksuun. Kierroksella on bussikuljetus Mikaelinkirkko – Henrikinkirkko sekä Pyhän ristin kappelilta klo 15.30 takaisin Turun keskustaan.  Henrikinkirkon ja Pyhän ristin kappelin välillä on noin 2 km kävely hautausmaalla. Sään mukaiset vaatteet ja hyvät kengät.

   

  Opastusmaksu 25 e sisältäen bussikuljetuksen, Ekumeenisen taidekappelin käyntimaksun ja lounaan Henrikinkirkolla. Kierrokselle mahtuu 70 ensimmäiseksi ilmoittautunutta, yli 50 henkilön sillä varauksella, että saamme vaihdettua kierrosbussin suurempaan.

   

  Ilmoittautuminen

  Tarkistus 7.2.2017: jälki-ilmoittautuminen mahdollista info@bryggman.fi sekä seminaaripäivään että ekskursiolle, paikkoja rajoitetusti.

  Kerro selkeästi osallistutko: a) seminaaripäivään 10.2, b) ekskursiopäivään 11.2.

  Maksa ekskursiomaksu 25 e Bryggman – säätiön tilille FI55 5717 2020 0065 64 mennessä.

  Jos osallistut ekskursiolle, ilmoita mahdollisista liikuntaesteistä ja ruoka-aineallergioista.

  Valokuva: Honkanummen kappeli, Erik Bryggman 1952-1956, viimeistely Olli Kestilä ja Carin Bryggman. Kuva Mikko Laaksonen

 • Erik Bryggmanin arkkitehtuuri - kirjaesittelyjä 10.1, 26.1 ja 16.2 • Bryggman-instituutin asiamies, FM Mikko Laaksonen esittelee Erik Bryggmanin arkkitehtuuri - kirjaa seuraavissa tilaisuuksissa:

  Erik Bryggmanin arkkitehtuuri

  ti 10.1 klo 14

  Tuomiokirkkoseuran nuorekkaat eläkeläiset – kerhon luento

  Seurakuntien virastotalon juhlasali, Eerikinkatu 3.

  http://www.turunseurakunnat.fi/tuomiokirkkoseurakunta/seniorit/tmksrk-seniorit-nuorekkaat-elakelaiset

   

  Erik Bryggman: yhteistyö kuvataiteilijoiden kanssa sekä Läntinen Rantakatu 21 (1948-1951) Turun arava-kerrostalorakentamisen esikuvana.

  to 26.1 klo 18

  Galleria Joella, Läntinen Rantakatu 21

  Bryggman oli opiskellut Turun piirustuskoulussa yhdessä taiteilijoiden kanssa ja liitti moniin hankkeisiinsa taidetta. Läntisen Rantakadun kerrostalo oli esikuva useille Turun kaupungin arkkitehtien asuintalolle. Esitelmä pohjautuu Erik Bryggmanin arkkitehtuuri - kirjaan.

   

  Erik Bryggman ja Turun teollisuuden arkkitehtuuri 1940-50-luvuilla

  to 16.2 klo 10

  Me-talo, Hyrköistentie 26

  Erik Bryggmanin arkkitehtuuri - kirjan esittely ja 1940-50-luvunTurun arkkitehtuuria käsittelevän kirjan valmistelua

  Tilaisuuksista voi ostaa Erik Bryggmanin arkkitehtuuri - kirjan 50 e tapahtumahintaan.

  Erik Bryggmanin arkkitehtuuri – kirjan kirjoittaja Mikko Laaksonen esittelee kirjaa mielellään, suomen lisäksi ruotsiksi ja englanniksi. Turun seudun ulkopuolisissa esittelyissä edellytys on matkakustannusten korvaus. Myös Bryggman-kohteiden esittely kirjan pohjalta on sovittavissa. Yhteystiedot info@bryggman.fi ja 040-7202256

 • Erik Bryggmanin arkkitehtuuri – kirjaesittely to 15.12 klo 18-20, Argentina-sali, Kåren, Hämeenkatu 22

 • Bryggman-instituutin asiamies Mikko Laaksonen esittelee Erik Bryggmanin arkkitehtuuri – kirjaansa, painottaen kirjaa tehdessä esille tulleita uusia puolia Bryggmanin tuotannosta; löydettyjä huviloita, Bryggmanin muualle Suomeen suunnittelemia kohteita ja viimeisiä töitä.

  Läpileikkaus Erik Bryggmanin tuotannosta

  Uutuuskirja esittelee ensimmäistä kertaa kaikki Erik Bryggmanin toteutetut työt ja tärkeimmät toteutumattomat suunnitelmat. Tuottelias ja laaja-alainen Bryggman suunnitteli 1910-luvulta 1950-luvulle hyvin erilaisia kohteita kesämökeistä teollisuuslaitoksiin, sisustuksista asuinalueisiin, elokuvateattereista kirkkoihin.
  Runsaasti kuvitettu kirja on tarkoitettu kaikille modernista arkkitehtuurista kiinnostuneille. Se on perusteellinen käsikirja tutkijoille ja opiskelijoille. Kuvitus käsittää historiallisia ja nykytilanteen valokuvia sekä Bryggmanin piirustuksia Kirja julkaistaan myös ruotsin- ja englanninkielisenä.
  Kirjan tekijä FM, tietokirjailija Mikko Laaksonen, toimii Bryggman-instituutin asiamiehenä.

  Kirjan voi ostaa tilaisuudesta 50 e esittelytarjoushintaan.

  Rakennustieto Oy, 2016
  ISBN 978-952-267-152-3 (suomenkielinen)
  ISBN 978-952-267-164-6 (ruotsinkielinen)
  ISBN 978-952-267-163-9 (englanninkielinen)
  Koko B5, pehmeät taitekannet
  232 sivua, lähes 400 kuvaa
  Normaalihinta 55 €
 • Bryggman-apuraha Tuulikki Tanskalle
 • Suomen Arkkitehtiliitto SAFA myöntää nuoren arkkitehdin Bryggman-apurahan 2016 arkkitehti Tuulikki Tanskalle. Apuraha myönnetään Tanskan ansioista algoritmiavusteisen suunnittelun, opetuksen ja tutkimuksen parissa. Apuraha myönnetään lisäksi tutkimuspainotteiseen suunnittelutöiden ohella toteutettavaan projektiin, jonka tavoitteena on kehittää suunnittelijoiden ja tuotannon välistä kommunikointia sekä toteuttaa yhteistyökumppanien kanssa massakustomoitu puurakentamiseen soveltuva tuote.

  Apurahan jakoi SAFAn varapuheenjohtaja Janne Teräsvirta 21.10. Turun Linnassa järjestetyssä tilaisuudessa.

  Tuulikki Tanska on suunnittelutoimisto MUUANin perustajaosakas ja algoritmisten suunnittelu- ja tuotantometodien kehitykseen sekä puurakentamiseen erikoistunut arkkitehti. Hän on työskennellyt Oulun Yliopiston arkkitehtuurin osastolla tutkimusprojekteissa sekä kehittämässä algoritmisten suunnittelumenetelmien opetusta. Yhteistyössä arkkitehti Toni Österlundin kanssa hän on toteuttanut useita kokeellisia puurakenteita ja paviljonkeja. Tuulikki Tanska työskentelee tällä hetkellä oman toimistonsa lisäksi ALA arkkitehdeillä mm. Helsingin keskustakirjaston suunnittelussa.
  – Rakennusalalla voitaisiin hyödyntää nykyistä enemmän digitalisaation ja algoritmisen suunnittelun tarjoamia mahdollisuuksia. Haluan olla mukana viemässä suunnittelun ja tuotannon tehokkuutta parhaalle mahdolliselle tasolle sekä etsiä ratkaisuja suunnittelun ja tuotannon välisen kommunikaation parantamiseksi. Nyt on oikea aika etsiä myös tutkimuksen keinoin uusia rakennustapoja ja alkaa luoda sen mahdollistamaa uutta arkkitehtuuria, Tuulikki Tanska sanoo.

  Rakennusala digitalisaation murroksessa
  Projekti jatkaa Tanskan diplomityön teemoja keskittyen erityisesti käytännön toteutusprosesseihin. Diplomityössään Tanska tutki geometrisen optimoinnin menetelmiä arkkitehtisuunnittelussa sekä puurakenteiden ongelmakenttää kaksoiskaarevalla muodolla. Tanska sai SAFAn myöntämän nuoren arkkitehdin Wuorio‐palkinnon diplomityöstään diplomityöstäni Geometrisen optimoinnin menetelmät arkkitehtisuunnittelussa - Algoritmiavusteisesti suunniteltu puurakenteinen uimahalli Oulun Linnanmaalle vuonna 2014.
  – Mielestäni digitalisaation murroksessa oleva rakennusala tarvitsee arkkitehdin ammattikunnan roolin määritelmän tarkennusta ja arkkitehdin määrätietoista uusien digitaalisten prosessien hallintaa sekä johtamista rakennushankkeissa, Tanska sanoo.

  Apuraha jaettiin Nuoren arkkitehtuurin forum - tilaisuudessa, jossa oli 37 osallistujaa. Tilaisuudessa puhuivat myös aiemmin apurahan saaneet Anu Puustinen (Avanto Arkkitehdit) ja Vesa Oiva (Anttinen Oiva Arkkitehdit), jotka kertoivat apurahan jälkeen toteutetuista töistään.

 • Nuoren arkkitehtuurin forum Turussa 21.-22.10.2016
 • Turussa järjestetään Erik Bryggmanin syntymän 125-vuotisjuhlavuoden osana 21.-22.10.2016 ensimmäinen Nuoren arkkitehtuurin forum.


  Perjantai 21.10. klo 11.00-16.00 on seminaaripäivä Turun Linnan Bryggman-salissa, jonka alkuun luovutetaan Bryggman apuraha 2016 nuorelle arkkitehdille.
    Seminaaripäivässä kiinnostavia puheenvuoroja 2016 apurahan saajan lisäksi myös aiemmilta Bryggman apurahan voittaneilta kuten mm. Anu Puustiselta (Avanto Arkkitehdit) ja Vesa Oivalta (Anttinen Oiva Arkkitehdit) sekä Bryggman –kirjan syksyllä julkaisevalta Mikko Laaksoselta. Seminaaripäivän aikana on mahdollisuus tutustua ”Raunioista rakennettu - Erik ja Carin Bryggmanin Turun linna” –näyttelyyn.


  Ohjelma:

  10.45 Ilmoittautuminen
  11:00 Seminaarin avaus
  Timo Hintsanen, Bryggman säätiön hallituksen puheenjohtaja
  11.10 Bryggman apuraha nuorelle arkkitehdille
  Janne Teräsvirta; Suomen Arkkitehtiliiton SAFA:n varapuheenjohtaja
  11.30 Nuoren arkkitehdin puheenvuoro
  Tilaisuudessa julkistettava Bryggman apurahan 2016 saaja
  12.15 Arkkitehtuuria metropolissa
  Vesa Oiva, Anttinen Oiva Arkkitehdit; Bryggman apuraha v. 2008
  13.00 Lounas Turun linnan ravintolassa. Tutustumismahdollisuus
  Raunioista rakennettu – Erik ja Carin Bryggmanin Turun linna -näyttelyyn
  14.15 Arkkitehtuurin 10 vuotta
  Anu Puustinen; Avanto arkkitehdit; Bryggman apuraha v. 2006
  15:00 "Erik Bryggman, nuoret arkkitehdit ja taitelijat"
  Mikko Laaksonen, Bryggman säätiön asiamies
  15.45 Keskustelua ja seminaarin päätös

  Järjestäjät: Bryggman - instituutti, Turun seudun arkkitehdit SAFA ja Turun kaupunki

  Lauantaina 22.10. klo 10-14 ohjelmassa on opastettu kiertokävely merkittävään turkulaiseen arkkitehtuurin, jota eri aikojen nuoret arkkitehdit ovat kaupunkiin luoneet. Arkkitehteinä mm. Alvar Aalto, Erik Bryggman, Pekka Pitkänen, JKMM ja Pekka Mäki. Kokoontuminen klo 10 Atriumin ja Hospitz Betelin välisellä aukiolla, Yliopistonkatu 27 ja 29 välissä, Yliopistonkatu 27, Turku. Kierros päättyy Arkeniin.

  Perjantain seminaaripäivä on maksuton ja sisältää lounaan ja mahdollisuuden tutustua näyttelyyn. Lauantain kiertokävelyn hinta on 20 euroa sisältäen opastuksen ja lounaan.

  Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista viimeistään maanantaina 17.10 klo 14 mennessä (huom. pidennys ilmoittautumisaikaan)

  Ilmoittautumiset molempiin päiviin erikseen sekä mahdolliset erikoisruokavaliot ja esteettömyyteen liittyvät toiveet sähköpostitse osoitteeseen info@bryggman.fi

  Maksa ekskursiomaksu 20 e Bryggman – säätiön tilille FI55 5717 2020 0065 64 14.10.2016 mennessä

  Tilaisuuden järjestävät Bryggman-instituutti, Turun seudun arkkitehdit SAFA ja Turun kaupunki.
  Lisätietoa ja tarkempi ohjelma Bryggman-instituutin sivuilla www.bryggman.fi

Sivu 1 / 9 > >>