Uutiset
 • Pohjoismainen puukaupunkikonferenssi 2024 Turussa - Pihapiiri ja kaupunkitila 5.-6.9.2024


 • Pohjoismainen puukaupunkikonferenssi 2024 Turussa
  Pihapiiri ja kaupunkitila

  Torstai 5. – perjantai 6.9.2024

  Ekskursio Uuteenkaupunkiin ja Raumalle lauantaina 7.9.2024

   

  Tervetuloa pohjoismaiseen puutalokonferenssiin Turussa 5.-6.9.2024 sekä ekskursiolle Uuteenkaupunkiin ja Raumalle 7.9!

   

  Konferenssin järjestävät Pohjoismaisten puukaupunkien verkosto, Suomen historiallisten kaupunkien yhdistys, Bryggman-instituutti ja Turun kaupunki. Konferenssitiloina toimii Sigyn-Sali Turussa.  

   

  Teema ”Pihapiiri ja kaupunkitila”, ruotsiksi ”Gård och stadsrum” käsittää monia kysymyksiä. Pihapiirissä on usein puutarha. Pihapiiriin on historiallisesti kuulunut useita rakennuksia, mutta nykyisin ulkorakennukset ovat usein alikäytettyjä tai kadonneet kokonaan kaupunkiympäristöstä. Puukaupunkien katutilat voivat vaihdella keskustan kauppakaduista maalaismaisiin miljöisiin tai esikaupunkikatoihin. Vaikka pihoja usein pidetään yksityisalueena, kun kadut ja torit ovat julkisia, tämä jako voi vaihdella riippuen paikkojen toiminnosta tai tapahtumista.

   

  Konferenssiohjelma Turussa tarjoaa muun muassa:

   

  Vahvistetut puhujat 23.5

  Professori emeritus Claes Caldenby kirjasta ”Landshövdingehus – typiskt göteborgskt”.
  Professori Panu Savolainen otsikolla ” Sjuttonhundratalets trästad blev synlig! Rekonstruering av historiska trähus och stadsvyer ur syneprotokoll och brandförsäkringar”

  Yliopisto-opettaja Mia Åkerfelt Hilda Hongellista ja Maarianhaminan puukaupungin synnystä.

   

  Kolme rinnakkaista ohjelmaa joissa eri asiantuntijat, tutkijat ja muut joilla on käytännön kokemusta puukaupungeista pitävät esitelmiä teemoista:

  -        Elämä puutalojen ympärillä

  -        Piharakennukset

  -        Pinnat, kaupunkitilat ja pihapiirit puukaupungeissa

  Lyhytekskursioita Turussa iltapäivällä torstaina 5.9

  Juhlaillallinen Turun linnassa torstaina 5.9

  Ekskursiopäivä Uudenkaupungin ja Rauman puukaupunkeihin lauantaina 7.9.

   

  Konferenssin kieli on skandinaviska, englanti varakielenä tarvittaessa.

  Call for papers

   

  Kutsumme konferenssiin puheenvuoroja puukaupungista konferenssin teemasta!  Esitys voi koske sekä käytännön restaurointeja ja muutoksia, liiketoimintaa ja tapahtumia puukaupungissa, tutkimusta tai kirjojen ja julkaisujen esittely. Arvioitu esitysaika on noin 20 minuuttia. Lyhyet enintään 300 merkin kuvaukset osoitteella historia@historiallisetkaupungit.fi kesäkuun 2024 loppuun mennessä ruotsiksi tai englanniksi.

   

  Käytännön informaatiota

  Yksityiskohtaisempi ohjelma, ilmoittautuminen ja tiedot hotelli- ja matkavarauksista julkaistaan viikolla 24, eli 10-16 kesäkuuta. Konferenssimaksu sisältäen juhlaillallisen on noin 200 euroa. Ekskursio maksaa noin 40 euroa.

  Turun saavuttaa lautalla Tukholmasta, ja lennolla Tukholma-Arlandan kautta. Bussi tai juna Helsinki-Vantaan lentokentältä kestää noin 2,5 h. Konferenssia tukevat Svenska kulturfonden, Taike ja Ympäristöministeriö.

   

  Taustaa

  Pohjoismaiden puukaupunkien suojelu on toteutunut maiden välisenä yhteistyönä. Ensimmäinen puukaupunkikonferenssi järjestettiin 1972 Norjan Sandefjordissa. Yhteistyön alkuvaiheen seurauksena pääosa säilyneistä pohjoismaisista puukaupungeista ja suurkaupunkien puukaupunginosista suojeltiin. Nykyisin yhteistyö toteutuu pohjoismaisen puukaupunkiverkoston kautta. Verkoston.  Pohjoismainen puukaupunkikonferenssi on järjestetty Trondheimissa 2016, Alingsåsissa 2018 ja Helsingörissä 2021.

  Turku on Suomen vanhin kaupunki ja kolmanneksi suurimman kaupunkiseudun keskus. Asemakava muutettiin ruutukaavaksi vuoden 1827 kaupunkipalon jälkeen. Joitakin 1700-luvun puutaloja on säilynyt, Luostarinmäen museoalue on ainoa yhtenäinen säilynyt alue tältä ajalta. Kaupunkikeskustassa on 1800- ja 1900 luvun puutaloja, empireä, uusrenessanssia ja jugendia, esimerkiksi Piispankadulla. Tärkeimmät puukaupunginosat ovat suunnitellut työväen kaupunginosat Port Arthur ja Martti 1900-luvun alusta sekä 1800-1900-luvun taitteen suunnittelemattomat esikaupungit kuten Nummi, Raunistula ja Vähä-Heikkilä vanhan kaupunginrajan ulkopuolella. Suomen suurkaupungeista Turussa on eniten puurakentamista.