Uutiset
 • Brutalismi – seminaari 22.9 klo 13 – 16
 •  

  Brutalistinen arkkitehtuuri on noussut keskusteluun. Toisaalta uudet tutkimukset ja yleisön kiinnostus ovat nostaneet karun betonin arvon keskusteluun. Samalla monia tyylin edustajia on Suomessakin purettu – samalla kuin muutamia on saatu korjattua ja suojeltua. Ajan arkkitehtuurin säilyttämiseen liittyy kokeellisista ratkaisuista, rakennusvirheistä ja ylläpidon laiminlyönneistä johtuen merkittäviä haasteita. Bryggman-instituutti järjestää aiheesta seminaarin.

   

  Seminaarin pääpuhuja on arkkitehti Guja Dögg Hauksdóttir, joka on valmistunut arkkitehdiksi Aarhusissa. Hän on toiminut arkkitehtuurin tutkijana, kirjoittajana, näyttelykuraattorina, Reykjavikin taidemuseon arkkitehtuuriosaston johtajana. Parhaillaan hän kirjoittaa elämäkertaa arkkitehti Högna Sigurðardóttirin (1929-2017) arkkitehtuurista osana runollista modernismia ja brutalismia.  

   

  Muissa puheenvuoroissa käsitellään suomalaista brutalistista arkkitehtuuria ja sen säilyttämisen kysymyksiä. Seminaarin yhteydessä on mahdollisuus tutustua Sibeliusmuseon Rakas vihattu betoni – Brutalismi Suomessa – näyttelyyn.

  Ohjelma
  Sibelius-museo, Piispankatu 17, Turku

   

  13.00    

  Guja Dögg

  The concrete poetry of  architect Högna Sigurðardóttir

  13.45

  Mikko Laaksonen

  Brutalismi Suomessa

   

  14.15 – 14.45 kahvitauko

   

  14.45

  Timo Jeskanen

  Korjata vai uusia ‒ Roihuvuoren koulun peruskorjaus

  15.15

  Kaisa Karvinen & Karita Rytivaara

  Riisuttu runko: Miten lähestyä modernia betoniarkkitehtuuria tämän ajan olosuhteiden rajaamana?

   

  15.45

  Loppukeskustelu: Kuinka säilyttää brutalismia

   

  Seminaarin jälkeen Fredagar på Sibbe – sarjassa esiintyy islantilainen Halla Steinunn klo 19 – 20

  Toivomme mahdollisimman monen seminaariin osallistuvan pääsevän myös konserttiin!

  https://sibeliusmuseum.fi/en/events/fredagar-pa-sibbe-halla-steinunn-stefansdottir/

   

  Guja Döggin puheenvuoro on englanniksi, muut esitelmät suomeksi.

   

  Seminaari on maksuton, edellyttää ilmoittautumista.

  Ilmoittautumiset 19.9 mennessä: info@bryggman.fi

   

  Näyttely Rakas vihattu betoni – Brutalismi Suomessa esillä Sibelius-museossa 17.9.2023–7.1.2024

   

  Suomalainen betoniarkkitehtuuri pääsee esille Sibelius-museon näyttelyssä 17. syyskuuta alkaen. Erityisesti rakennusten pienoismalleja ja valokuvia esittelevä näyttely Rakas vihattu betoni – Brutalismi Suomessa perustuu tietokirjailija, Bryggman-instituutin asiamies Mikko Laaksosen työn alla olevaan Brutalismi Suomessa -kirjaprojektiin.

   

  Paljasta betonia hyödyntävä, Suomessa 1960-luvulla yleistynyt arkkitehtuurityyli herättää monenlaisia tunteita niin puolesta kuin vastaan. Rakas vihattu betoni – Brutalismi Suomessa -näyttely esittelee useita betonibrutalistisia kohteita eri puolilta Suomea. Pienoismallit ja lukuisat valokuvat tuovat esille rakennusten sisä- ja ulkokuoren välisen kontrastin. Näyttely sopii erinomaisesti juuri Sibelius-museoon, sillä Woldemar Baeckmanin suunnittelema museorakennus edustaa betonibrutalismia kansainvälisestikin merkittävällä tavalla.

   

  Sibelius-museo

  Piispankatu 17, Turku

  Avoinna ke–su klo 11–18 (28.8. alkaen klo 11–16)

   

  Opastukset yliopistoalueella

   

  Bryggman-instituutin asiamies, tietokirjailija Mikko Laaksonen opastaa Åbo Akademin ja Turun yliopiston modernistiseen ja brutalistiseen arkkitehtuuriin. Opastus yleisön pyyntöjen mukaan suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Lähtö Sibeliusmuseo, Piispankatu 17.

   

  Su 1.10 klo 13.30 – 15.30

  Maksuton, osa Åbo Akademin säätiöpäivän ohjelmaa

   

  La 14.10 klo 13 – 15

  Opastus 10 e perushinta, 5 e alle 18-v, työtön, opiskelija, eläkeläinen

   

  Konsertit betoniteemaan liittyen

   

  Betoniteema ulottuu syksyn aikana Sibelius-museon näyttelytiloista myös konserttisalin puolelle. Aika nousi merestä -konsertissa 20. syyskuuta kuullaan Carita Holmströmin ja Pauliina Isomäen sävellyksiä, joista Isomäen Jag vet hur tiden kom -sarja alkaa hyödyntäen museon konserttisalin erityistä muotoa. Sunnuntaina 1. lokakuuta Pyramidit-yhtyen soittaa betonibrutalismin huippukauden, 1960- ja 1970-lukujen taitteen, free jazz -klassikoita sekä yhtyeen omia kappaleita. 4. lokakuuta Kari Ikosen ja Matti Innasen konserttiin sisältyy betonibrutalististen bagatellien kantaesityksiä. Betonibrutalistisessa illassa 7. joulukuuta kuullaan Peter Ablingerin, Laurence Cranen ja James Tenneyn avantgardistisia, tyylisuuntaa kommentoivia teoksia.

  Sibeliusmuseon konsertit ja muut tapahtumat: https://sibeliusmuseum.fi/evenemang/

  Myös Turun filharmonisen orkesterin konsertissa kuullaan modernista arkkitehtuurista vaikuttunutta musiikkia 30. marraskuuta, kun ohjelmassa on säveltäjä-arkkitehti Iannis Xenakiksen teos Metastaseis.

  Lisätiedot: https://tfo.fi/