Uutiset
 • Opastuksia: Lähiöt 30.8 klo 18, Mikaelinkirkko ja Portsa 14.9, 18.9 ja 21.9

 • Lähiökierros itäisessä Turussa

  Ti 30.8 klo 18-21

  https://www.facebook.com/events/1059951928219278/

  Lähtö Sammakon kirjakaupalta, Yliopistonkatu 28

  Hyppää mukaan tilausbussiin Sammakon Kirjakaupan edustalta ja pääset mukaan kiinnostavalle matkalle turkulaisten lähiöiden historiaan ja nykyisyyteen. Bussikierroksella tutustutaan Turun lähiöt -kirjan kirjoittajien kanssa itäisen Turun lähiörakentamiseen 1950-luvulta 1980-luvulle. Kierroksella nähdään Mäntymäen esilähiö sekä Luolavuoren, Uittamon, Ilpoisten, Petreliuksen, Lausteen ja Varissuon lähiöt. Muutamissa paikoissa jalkaudutaan. Sään mukainen ulkoiluvarustus.

  Bussikierroksen hinta on 15€ ja se maksetaan ennen kierroksen alkua Sammakon Kirjakaupan kassalla (Yliopistonkatu 28). Kaupassa on myynnissä myös Turun lähiöt -kirjaa edulliseen 30€ hintaan. Kirjan ostajalle kierros on ilmainen.

  Oppaina tietokirjailijat Petri Aalto ja Mikko Laaksonen

  Ilmoittaudu kierrokselle ennakkoon: riikka.majanen@sammakko.com tai tämän FB-tapahtuman keskustelussa.

  Lämpimästi tervetuloa! Vietetään yhdessä mukava ilta lähiöiden merkeissä!

   

   

  Opastukset Mikaelinkirkossa ja Port Arthurissa

  Kävelykierroksen kesto noin 1,5 h.

  Keskiviikko 14.9. klo 18
  Sunnuntai 18.9. klo 13
  Keskiviikko 21.9. klo 18.

   

  Arkkitehtuuriopastus Mikaelinkirkko ja Portsa

  Lars Sonckin suunnittelema Mikaelinkirkko (1894-1905) on ensimmäinen yleisen arkkitehtuurikilpailun perusteella toteutettu Suomessa. Se kertoo siirtymästä uusgotiikasta jugendiin. Rakennusta on entistetty kunnianhimoisissa restauroinneissa.

  Port Arthur eli Portsa on merkittävä työväen asuntoalue. Kaupunki myi ruutukaava-alueen laidoilta tontteja työväestön asumiseen tavanomaisia ehtoja edullisemmin. Rakennuksia suunnittelivat turkulaiset rakennuspiirtäjät kuten Anton Salviander, Karl Johan Sahlberg sekä Kaarlo ja Adrian Thomander sekä arkkitehti Alexander Nyström hillittyyn jugendtyyliin. Portsassa on myös joitakin aravataloja 1950-luvun alusta.

  Opastus aloitetaan Mikaelinkirkon ja sen taideteosten käsittelyllä.

  Tästä jatketaan noin 1,5 km kävelykierrokselle Portsaan.

  Opas FM, tietokirjailija Mikko Laaksonen

  Mikaelinkirkon ja Portsan opastetut kävelykierrokset järjestetään osana Turun Mikaelinseurakunnan 100-vuotisjuhlallisuuksia ja ne ovat osallistujille maksuttomia.