Nyheter
 • Utställning Inredningsarkitekt Carin Bryggman 100 år, Åbo slott
 •  

  Carin Bryggmans 100-årsjubileum till ära framställs hennes liv och planerings- och formgivningsarbeten på Åbo slott. Utställningen baserar sig på Åbo museicentrals samlingar: Carin Bryggmans fotografier samt inredningsplaner och möbelritningar gjorda av henne. Exempel på möbler som hon ritat finns utställda.

   

   

  Carin Bryggman arbetade nästan under hela sin karriär i Åbo och var stadens mest efterfrågade inredningsarkitekt på 1950–80-talen. Hennes långvarigaste och käraste formgivningsuppdrag var Åbo slott, i vars förnyelsearbete hon deltog från 1940-talet ända fram till 1990-talet.

   

  Carin Bryggmans (5.4.1920–7.4.1993) 100-årsjubileum till ära framställs hennes liv och planerings- och formgivningsarbeten på Åbo slott. Utställningen baserar sig på Åbo museicentrals samlingar: Carin Bryggmans fotografier samt inredningsplaner och möbelritningar gjorda av henne. Exempel på möbler som hon ritat finns utställda.

   

  Carin Bryggman startade en egen inredningsarkitektbyrå som en av de första kvinnorna i Finland. Hon ritade inredningen till hundratals lokaler. Bland dessa fanns både privata hem och offentliga lokaler såsom affärer, banker och restauranger. Bryggman ritade ofta möblerna själv. I sina arbeten framhävde hon ändamålsenlighet, skönhet, hållbarhet och kvalitet.

   

  Åbo slott var ett av de många objekten där Bryggman samarbetade med sin pappa, arkitekt Erik Bryggman. En annan viktig samarbetspartner var hennes make Uolevi Nuotio.

   

  Utställda finns möbler och lampor som Bryggman ritade för slottet och som har tydliga spår av slitage. Ett av målen med utställningen är att väcka diskussion just om hur hållbart hennes arbete var. Bryggman var ofta i offentligheten under sitt liv men glömdes bort efter sin död. Hennes planerings- och formgivningsarbeten har bäst bevarats i värdefulla offentliga lokaler som Åbo slott. Därför spelar Åbo museicentral en särskild roll i att vårda hennes livsarbete.

   

  Bryggman – insitutets roll


  Bryggman – institutet har förverkligad för utställninen bildspelet ”På spår av Carin Bryggman”, som presenterar Bryggmans delvis kvarstående projekt, resor och samarbetspartners. I tillägg i samband med utställningen publiceras senare intervjuer av samarbetspartners och presentationer av projekt förverkligade av Carin Bryggman.

   

  Det planeras också en föreläsningsserie om inredningsarkitektur för hösten 2020, om epidemisituation möjliggör det. Eventuella rundvandringar meddelas också separat..

   

  Utställningen Inredningsarkitekt Carin Bryggman 100 år

  Åbo slott 1.6.2020–7.3.2021

   

  Åbo slott är öppet må-sö kl. 10-18, fr.o.m. 1.9 ti-sö kl. 10-18.

   

  Bild: Sibeliusmuseum av Woldemar Baeckman (1965-1968) har inredning, t.ex stolar och belysningsarmatur av Carin Bryggman. Foto: Mikko Laaksonen