Uutiset
 • Pohjoismaisen kirkas: Arkkitehti Erik Bryggman Näyttely Virossa. Tallinna 5.1 – 23.2, Tartto 26.2 – 9.3
 • Erik Bryggman (1891-1951) oli yksi aikansa merkittävimpiä suomalaisia arkkitehteja. Uransa alussa Bryggman suunnitteli Turkuun useita pohjoismaista klassismia edustavia asuintaloja, joita pidetään tyylisuunnan hienoimpina esimerkkeinä Suomessa.  Vuosina 1927-1929 hän esitteli yhdessä Alvar Aallon ja Hilding Ekelundin kanssa funktionalismin suomalisessa arkkitehtuurissa. Alvar Aallon ja Bryggmanin yhdessä suunnittelema Turun messut (1929) oli funktionalismin manifesti suomalaisessa arkkitehtuurissa. Vierumäen urheiluopisto (1931–36), Åbo Akademin kirjatorni (1934–35) ja Sammon talo (1936–38) ovat keskeisiä funktionalistisia töitä Suomessa. Turun ylösnousemuskappeli (1938–41), Bryggmanin tunnetuin työ, vakiinnutti modernistisen arkkitehtuurin suomalaiseen kirkkorakentamiseen. Jälleenrakennuskautena Bryggman toteutti useita teollisuusrakennuksia, kouluja, sairaaloita ja asuinrakennuksia. Näyttelyssä esitellään myös hänen viimeiset suunnittelutyönsä, Lappeenrannan, Lohjan ja Honkanummen siunauskappelit ja  Turun linnan restaurointi (1939-1961)

  Bryggman-instituutti ja Viron arkkitehtuurimuseo ovat koonneet Erik Bryggmanin arkkitehtuuria esittelevän näyttelyn, jossa on neljä teemaa: Bryggmanin arkkitehtuurin vaiheet, Bryggman kirkkojen ja kappelien arkkitehtina, huvilat sekä Bryggmanin yhteistyö kuvataitelijoiden kanssa. Näyttelyssä on lisäksi esillä pienoismalleja. Näyttely perustuu Mikko Laaksosen kirjaan Erik Bryggmanin arkkitehtuuri.

  Viron arkkitehtuurimuseo, Ahtri 2, Tallinna, avoinna ke–pe 11-18, la–su 10-18

  Lipun hinnat: https://www.arhitektuurimuuseum.ee/

  Galleria Nooruse, Riia 11, Tartto,  avoinna ti-la 11-18, vapaa pääsy

  https://www.artcol.ee/en/gallery-noorus/

  Avajaiset Tartossa 26.2 klo 17
  Galleria Nooruse

  Mikko Laaksonen esittelee näyttelyn (englanniksi)

   

  Opastuskierros 5.1 klo 12 – 14.30 Tallinnassa

  Klassismia, funktionalismia ja traditionalismia Tallinnan keskustassa

  Tallinnassa on runsaasti klassistisia ja funktionalistisia rakennuksia. Keskeisiä 1920 – 1930 – luvun suunnittelijoita olivat Eugen Habermann, Herbert Johanson, Anton Soans. Arkkitehtuurissa on selviä yhteyksiä funktionalismin kehitykseen Suomessa. Konstantin Pätsin hallintokaudella traditionalismi korvasi funktionalismin edustusrakennuksissa. Keskustassa on myös Armas Lindgrenin, Wivi Lönnin ja Eliel Saarisen suunnittelemia rakennuksia. Kierroksella kuljetaan Tallinnan keskustan laita-alueita.

  Opastus suomeksi ja englanniksi.

  Opas Bryggman-instituutin asiamies, FM Mikko Laaksonen

  Opastusmaksu 5 e. Kierros toteutetaan normaalilla talvisäällä. Lämpimät vaatteet, hyvät kävelykengät ja tarvittaessa sateen pitävät vaatteet.

  Kokoontuminen Tallinnan keskuspaloasemalla, Raua 2, klo 12.  Kierros päättyy Viru-aukion tuntumaan noin 14.30. Kierrokselta ehtii hyvin klo 16.30 ja 17.00 lähteville lautoille.

  Kuva: Herbert Johanson, Liivan kappeli, Tallinna 1935. Kappeli muistuttaa Bryggmanin Paraisten kappelia