Uutiset
  • Arkkitehti Gustaf Nyström ja Turku. Viisi taloa – viisi tarinaa – näyttely 28.9 – 27.10, kierros 30.9 13 – 15.30
  •  

    Näyttely ”Arkkitehti Gustaf Nyström ja Turku. Viisi taloa – viisi tarinaa” Humanisticum-rakennuksessa, Piispankatu 13, Turku, 28.9.-27.10. Ma-pe klo 9-16 sekä sunnuntaina 1.10. klo 11-16. 

     

    Tänä vuonna on kulunut sata vuotta arkkitehti Gustaf Nyströmin kuolemasta.

    Arkkitehti, professori Gustaf Nyström (1856–1917) oli yksi merkittävimmistä vuosisadanvaihteen suomalaisista arkkitehdeista. Helsingissä toimineen Nyströmin yhteydet Turkuun olivat monipuolisia. Hän laati Turkuun viisi toteutettua suunnitelmaa, joilla on keskeinen sija Turun rakennushistoriassa: Ernst Dahlströmin asuintalo (Dahlströmin palatsi), Turun kauppahalli, Carl von Heidekenin synnytyslaitos, Turun taidemuseo ja Suomen Pankin Turun konttori.

     

    Nyström teki merkittävän uran arkkitehtuurin opettajana ja hänen oppilaitaan olivat kaikki 1900-luvun alun tunnetuimmat suomalaisarkkitehdit, kuten turkulaiset Frithiof Strandell, Albert Richardtson ja Erik Bryggman.

     

    Gustaf Nyström toimi myös G. A. Petreliuksen lahjoitusrahaston asiantuntijajäsenenä Turun kaupungin kaunistamiskomiteassa. Nyströmin johtamat ja arkkitehtiopiskelijoille tarkoitetut vanhojen rakennusten dokumentointi- ja mittauspiirustusmatkat suuntautuivat usein Turkuun.

     

    Åbo Akademin säätiön Humanisticum-rakennuksessa –Nyströmin vuonna 1894 suunnittelemassa Dahlströmin palatsissa – avattava näyttely esittelee valokuvien, piirustuskopioiden ja kirjallisten dokumenttien avulla Gustaf Nyströmin Turkuun suunnittelemat rakennukset ja kertoo hänen yhteyksistään kaupunkiin. Näyttelyn on suunnitellut Nyströmin arkkitehtuurin asiantuntija, filosofian tohtori Teppo Jokinen.

     

    Näyttelyohjelmaan kuuluu Bryggman-säätiön asiamiehen, Mikko Laaksosen vetämä kävelykierros 30.9. klo 13-15.30. Kierros suuntautuu Nyströmin Turun kohteisiin ja alkaa perhetalo Heidekeniltä, Sepänkatu 3, Turku. Kierros päättyy näyttelyyn Humanistuciumilla. Opastusmaksu 10 e / 5 e alle 18-v, opiskelija, eläkeläinen, työtön.

     

    Näyttely on osa Åbo Akademin säätiön 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Näyttelyn järjestää Åbo Akademin säätiö ja näyttelyä on ollut tukemassa Taiteen edistämiskeskus ja Bryggman-instituutti.