Uutiset
 • Paraisten Bryggman - päivä 17.5

 • Osana arkkitehti Erik Bryggmanin (1891-1955) 125-vuotisjuhlavuotta järjestetään Bryggman – päivä Paraisilla 17.5. Bryggman-instituutin ja Paraisten kaupungin yhteistyönä.  Luento kello 17 ja arkkitehtuurikävely 18-20.

  Paraisten siunauskappeli, 1929-1930, oli Erik Bryggmanin ensimmäinen kansainvälisesti julkaistu työ, joka esiteltiin saksalaisessa Bauwelt-lehdessä 1935. Rakennuksen hahmo muistuttaa klassista temppeliä, mutta se on täysin vailla koristeita. Vainaja saapuu kappeliin hautausmaan muurin ulkopuolelta alakertaan, nostetaan ylös kappeliin ja siunauksen jälkeen hänet saatetaan hautausmaalle. Myös Paraisten sankarihauta on Bryggmanin 1941 ja 1952 välillä suunnittelema.

   

  Malmin koulua, 1947-1955, rahoitti osittain Helsingborgin kaupunki ruotsista. Rakennus loivine harjakattoineen muistuttaa ruotsalaista  ja tanskalaista kouluarkkitehtuuria, erityisesti Bryggmanin läheisten kollegoiden Nils Ahrbomin ja Helge Zimdahlin töitä. Pääsiivessä kaikki luokat on sijoitettu siiven eteläpuolelle. Opettajanhuonesiiven tiilipinta kytkee rakennuksen tanskalaiseen kouluarkkitehtuuriin, erityisesti C.F. Møllerin Aarhusin yliopistoon. Liikuntasalin päädyssä on Heikki Niemisen reliefi. Tiililattiainen sali kokoaa eri siivet yhteen.  Pekka Mäen ja Silja Törnströmin Sigge-toimistossa 2005 suunnittelema laajennussiipi on sijoitettu Bryggmanin ehdotuksen mukaan ja sopeutuu koulun arkkitehtuuriin.

   

  Bryggman toteutti myös useita huviloita ja maataloja Paraisille ja Nauvoon. Näitä yksityisiä kohteita esitellään näyttelyssä ja esitelmässä valikoiden. Ne kaikki esitellään ”Erik Bryggmanin arkkitehtuuri”- kirjassa joka julkaistaan syksyllä.

   

  Luento ”Erik Bryggmanin arkkitehtuuri ja pohjoismaiset vaikutteet – hautakappelit ja koulut” Bryggman – instituutin asiamies, FM Mikko Laaksonen klo 17
  Malmin koulu, Parsbyntie 12, Parainen

  Opastettu kierros: Malmin koulu, Paraisten keskiaikainen kirkko, Paraisten hautauskappeli ja Vanha Malmi klo 18-20, lähtö Malmin koululta

  Opas Bryggman – instituutin asiamies, FM Mikko Laaksonen

  Ei opastusmaksua

  Ohjelma on kaksikielinen suomi-ruotsi.

  Erik Bryggmanin arkkitehtuuri - näyttely Paraisilla 17.5 – 3.6