Uutiset
 • Raunioista rakennettu – Erik ja Carin Bryggmanin Turun linna – näyttely
 •  

  Näyttely esittelee Turun linnan restauroinnin, jonka pääsuunnittelijat olivat Erik Bryggman 1939-1955, Olli Kestilä 1956-1961 sekä sisustussuunnittelijana Carin Bryggman 1949 alkaen kuolemaansa 1993 asti.

   

  Eteläsiipeen 1706 sisustettua linnankirkkoa lukuun ottamatta päälinna oli 1800–1900-luvun taitteessa vesikatosta kellariin asti avointa tilaa. Neuvostoliiton pommituksessa 26.6.1941 päälinnan vesikatot, linnankirkko ja jäljellä olleet puiset rakennusosat tuhoutuivat. Erik Bryggman oli kiinnitetty restauroinnin arkkitehdiksi jo 1939, ja 1944 hän esitteli esityksen restauroinniksi. Monivaiheinen, vaativa ja kallis restaurointi valmistui lopulta 1961, valtion ja Turun kaupingin rahoituksen lisäksi monia töitä tehtiin lahjoituksin.

   

  Näyttely esittelee monipuolisesti ja eri suunnista linnan restaurointia. Museoviraston ja Turun museokeskuksen kokoelmista olevat valokuvat kertovat sekä linnan asusta ennen restaurointia että restaurointityön monista haastavista työvaiheista. Suunnittelijoiden työtä esitellään sekä piirustuksin että esinein. Suunnittelijoiden ja arvovaltaisen restaurointikomitean ohella tuodaan esille myös rakentamisesta vastanneet mestarit sekä käytännön työn tehneet työmiehet ja käsityöläiset.

   

  Myös linnan juhlalliset avajaiset tulevat hienosti esille myös esineinä, esillä ovat esimerkiksi Carin Bryggmanin iltapuku, kunniamerkit ja muistomitalit. Linnan vaiheista kertovia uutisfilmejä on myös nähtävissä, sekä jatkosodan alusta 1941 että linnan vihkiäisistä 1961 kertovia.

   

  Näyttely on hieno lisä Turun linnaan ja kertoo kaikenikäisille kävijöille, miten nykyisin nähtävillä oleva keskiaikaa ja renessanssia esittävä linna on rakennettu. Samalla tulee esille linnan poikkeuksellisen hienostuneet modernit ratkaisut. Esittely on kolmikielinen, jolloin se on myös pohjoismaisten ja kansainvälisten vieraiden tutustuvissa.

   

  Erik Bryggmanin tausta piirustuskoulun käyneenä kuvataiteilijana tulee myös ilmi näyttelyn lisäosana olevissa Turun Taidemuseon Italian matkaluonnoksista Bryggmanin 1920 ja 1927 Italiaan tekemiltä opintomatkoilta. Nämä teokset eivät ole olleet pitkään aikaan esillä.

   

  Avajaisiin osallistui noin 40 henkilöä.

   

  Avajaistunnelmia aulassa:

   

  Näyttely: ”Raunioista rakennettu Erik ja Carin Bryggmanin Turun linna” 11.5 alkaen 2017 loppuun asti pääsylippuhinnat ja tiedot: www.turku.fi/turunlinna

  Pe 13.5 auki 10-18, opastus klo 11 ja 13, asiantuntijaesittely näyttelyssä klo 12 ja 14

  La 13.5 auki 10-18, asiantuntijaesittely klo 10